Lugeja küsib: kas poe valmistoit tohib sisaldada kalaluid?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmistoidu lett.
Valmistoidu lett. Foto: Egert Kamenik.

Tarbija24 lugeja ostis hiljuti valmistoidu letist karbikese kala-kartulirooga. «Seal oli nii lõhe kui ka valge kala. Sõin seda siis isukalt õhtul, hämaras valguses, ja ei uurinud nii täpselt igat ampsu. Ühtäkki pistsin endale kogemata umbes kolmesentimeetrise kalaluu igemesse, mis suuhaava tekitas. Neid luid oli seal veelgi. Kas valmistoidus võivad kalaluud sees olla?» uuris lugeja.

Vastab toidu- ja veterinaarameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Eve Rehelem.
 

Toiduseaduses on sätestatud nõue, et turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid ega võõrkehi. Toiduvalmistajal tuleb toitu valmistades nende potentsiaalsete ohuteguritega arvestada ning näha ette ennetavad tegevused ja meetmed ohutu toidu valmistamiseks.

Samas tuleb aga mõelda ka sellele, millise toiduga on tegemist. Valmistoidu kategooriasse kuulub väga palju erinevaid toite. Kui rääkida kalatoodetest, siis on mitmeid toite ja tooteid, näiteks suitsutatud kalatooted, kus ei ole võimalik vältida kalaluusid toidus, kuna kalaluustikku ei eemaldata. 

Kartuli-lõhe pajaroa puhul ei eelda seda, et toidus on kalaluid, seega sellisel juhul ei tohiks luid seal toidus olla. Kalatoitudega aga paraku on nii, et kuna kalaluude eemaldamine on üsna keeruline, siis alati tasub olla selliseid toite süües ettevaatlik ja tähelepanelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles