Lugeja küsib: millal peab auto müügilt või ostult käibemaksu maksma?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg Raadi lennuväljal.
Autoturg Raadi lennuväljal. Foto: Margus Ansu

Tarbija24 lugejat huvitab, kas mingitel juhtudel peab ta eraisikuna oma auto müügilt või ostult ka käibemaksu maksma?

Vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Kallas.

Tavaline eraisik, kes müüb oma isiklikku sõiduautot, ei pea maksma selle müügitehingu pealt käibemaksu, sõltumata sellest, millal ta selle auto on ostnud. Käibemaksu maksavad ettevõtjad, kes müüvad kaupu või osutavad teenuseid oma ettevõtluse käigus. Isikliku sõiduauto müük tavalise eraisikuna ei ole ettevõtlus käibemaksuseaduse tähenduses. Eraisikul võib tekkida sõiduauto müügitehingult käibemaksu maksmise kohustus ainult siis, kui ta on füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ja müüb auto oma FIE ettevõtluse raames.

Käibemaksu tasumise kohustus tekib eraisikul juhul, kui ta soetab teisest Euroopa Liidu liikmesriigist käibemaksuseaduse mõistes uue auto. 

Vältimaks käibemaksu kumuleerumist (kui eraisik müüb käibemaksuseaduse mõistes uue auto teise liikmesriiki, kus omakorda tuleb selle auto ostjal tasuda uue transpordivahendi soetamiselt käibemaks - toim.) on käibemaksuseaduse erisätte kohaselt müüjal õigus saada tagasi auto soetamisel tasutud käibemaks, kui ta tõendab, et teises liikmesriigis on selle auto soetamiselt käibemaks makstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles