Gurmaane ähvardab oliiviõli nappus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli on paljude jaoks toidu valmistamisel hädavajalik.
Oliiviõli on paljude jaoks toidu valmistamisel hädavajalik. Foto: SCANPIX

Mullune põud kahandas Hispaanias oliivisaaki ning kuna Hispaania toodab pea poole maailma oliiviõlist, siis ähvardab maailma kõrgekvaliteedilise oliiviõli põud.

Hispaanias, mida mullu terve suvi kimbutas põud, oli oliivisaak vaid 60 protsenti loodetust, kirjutab Telegraph. Plaanitud 1,6 miljoni tonni asemel saadi saagiks vaid 700 000 tonni. Vähese saagi põhjusena võib tekkida extra virgin oliiviõli nappus ning ühtlasi tõuseb ka selle hind.

Nõudlus salatites ja pastaroogade tegemisel kasutatava oliiviõli järgi kasvab, kuna seda tarbitakse ka kiiresti kasvava majandusega riikides nagu Hiina, Brasiilia ja India.

Hispaania toodab 40 kuni 60 protsenti maailma oliiviõlist. Oliiviõli hinnatakse tema tervislikkuse pärast, kuna paljude teadlaste kinnitusel esineb oliiviõli tarbijatel vähem südameinfarkte ning neil esineb harvem vähki.

Extra Virgin oliiviõli on toodetud vaid mehaaniliselt töödeldud oliividest, seda ei ole kuumutatud ega keemiliselt töödeldud ning see ei sisalda lõhna- ja värvaineid ega säilitusaineid või muid konservante.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles