Sakslaste ennustus: tänased noored saavad pensionile 70-aastaselt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unistus rahulikust jõudeelust vanaduses libiseb iga aastaga aina kaugemale.
Unistus rahulikust jõudeelust vanaduses libiseb iga aastaga aina kaugemale. Foto: SCANPIX

Saksamaa asjatundjate ennustuse kohaselt pääsevad tänased noored pensionipõlve pidama alles 69-, 70-aastaselt. Lisaks sellele on vaja suurendada töötunde ühes nädalas.

«Iga aasta, mis lisandub oodatavale elueale, tähendab, et meil tuleb ligi pool aastat kauem tööl käia,» ütles Saksa ajalehele Bild kohaliku majandusuuringute instituudi juht Marcel Fratzscher.

Praegu kasvab sakslaste oodatav eluiga kiiresti, kümnekonna aastaga lisandub inimeste oodatavale elueale kaks aastat. Sellise kasvutempo juures tuleb  Freiburgi ülikoolis töötava pensionieksperdi Bernd Raffelhüscheni ennustuse kohaselt lähema 15 aasta jooksul pensioniiga tõsta 67-aasta peale, sest muidu ei suudeta hoida Saksamaa pensionikassat tasakaalus.

Tänased 40-aastased sakslased peavad ilmselt töötama kuni 68 eluaastani, 30-aastased pääsevad pensionile 69-aastaselt. Tänastel paarikümne-aastastel aga pole lootust saada pensionipõlve pidama enne 70ndat sünnipäeva.

Ka ennustavad sakslased, et asi ei piirdu vaid hilisema pensionile pääsemisega, vaid edaspidi tuleb ka kauem tööd teha. Tööjõu uuringute instituudi ekspert Hilmar Schneideri hinnangul oleks täispalka saaval keskmisel töötajal tulevikus vaja viis tundi kauem tööd teha, et kompenseerida üha süvenevat tööjõu puudust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles