Valge kirme toalille mullal annab märku ülekastmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui  muld lillepotis on selline, tuleb see välja vahetada.
Kui muld lillepotis on selline, tuleb see välja vahetada. Foto: Peeter Langovits

Kui toataime mullale tekib valge hallituse sarnane kiht, on taim tõenäoliselt üle kastetud, aastaid ümber istutamata või on kasutatud halvasti lagunenud komposti või sõnnikumulda.

Tallinna botaanikaaia vanemaedniku Jaan Mettiku sõnul on valge kiht potimullal reeglina siiski üks esimesi tunnuseid ülekastmisest.

«Muld on veest küllastunud, see imbub läbi mulla pooride välja, aurustub ja jätab alles valge kihi. See moodustub mitmesugustest mullas olevatest ja vees lahustunud sooladest ning lisaks mulla pinnale võib taoline kiht ladestuda ka poorse savipoti seintele,» selgitas Mettik.

Tema sõnul mängib siin rolli ka vee mineraalide sisaldus ja mulla viljakus – mida mineraalsoolade rikkam on vesi ja rammusam muld, seda kiiremini liigniiskuse tingimustes seesugune valge kirme moodustub.

Ülekastmise kahtluse korral soovitas Mettik vähendada taimedele antava vee hulka ja eemaldada potimulla pealmine, sooldunud kiht. Savipoti valgeks sooldunud küljed peaks samuti hoolega puhtaks pesema.

«Selline soolakiht ummistab mulla ja poti poorid ning liigniiskuse tekke oht süveneb veelgi. Kevadise istutusaja saabudes tuleb oma taimed uude mulda istutada,» soovitas Mettik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles