Istiku ostmisel veendu taimepassi olemasolus

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuuistikud.
Õunapuuistikud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Taimetoodangu inspektsioon hoiatab, et seoses viljapuu bakterpõletiku (Erwinia amylowora) tuvastamisega 2005. aastal Leedus ning 2007. aastal Lätis tuleb paljundusmaterjali ja istikute teistest liikmesriikidest Eestisse, s.h. koduaedadesse toimetamisel olla ettevaatlik.


Viljapuu bakterpõletikust kahjustatud taimede lehed, õied ja viljad muutuvad mustaks, iseloomulik on haigestunud taimeosadest bakterlima eritumine, eriti niiske ilmaga, ning haigestunud võrsetipu paindumine allapoole.

Taimetoodangu inspektsioon on viinud viljapuu bakterpõletiku monitooringut läbi 9 aastat. Kahjustaja esinemist Eestis tuvastatud ei ole, mis võimaldas tunnistada riigi alates 2005. aastast kaitstavaks piirkonnaks viljapuu bakterpõletiku suhtes.

Selline staatus tähendab ühelt poolt rangemate nõuete järgimise kohustust neile, kellel soov kaitstavasse piirkonda paljundusmaterjali ja istikuid turustada, andes samas aga ka õiguse turustada neist pärit taimi teistesse euroliidu kaitstud piirkondadesse.

Istik peab olema varustatud taimepassiga

Viljapuu bakterpõletiku puhul tähendab see, et kaitstavasse piirkonda on kahjustaja peremeestaimi lubatud toimetada üksnes sama staatust omavast piirkonnast. Taimed peavad olema varustatud taimepassiga, millel peab olema tähis ZP-b2.

Nõuded kehtivad õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlaka, toompihlaka, astelpihlaka, küdoonia, tuliastla, Davidi fotiinia ja villpöörise paljundus- ja istutusmaterjali suhtes.

Eesti puhul tähendab see, et ilma nõutud tähisega taimepassita on nimetatud taimeliikide paljundus- ja istutusmaterjali teistest liikmesriikidest Eestisse toimetamine ja siin turustamine keelatud, mistõttu tuleks istikuid ostes kindlasti veenduda taimepassi ja sellel tähistuse ZP-b2 olemasolus.

Nende puudumisel soovitab inspektsioon taimi mitte osta. Tuvastatud kahjustajast saastunud ja nende läheduses asuvad või kasvavad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed kuuluvad hävitamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles