Soome ehitajaks minnes peab muretsema nn rohelise kaardi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ehitustel nõutav roheline kaart.
Soome ehitustel nõutav roheline kaart. Foto: Tondi koolituskeskus

Soomes peab ehitajatel olema tööohutuskaart (nn roheline kaart), nüüd on hakatud seda nõudma ka koristajatelt.

«Ole sa rumeenlane või poolakas, aga kui sa Soomes ehitusel tahad töötada, siis tööohutuskoolitus peab sul olema läbitud,» rääkis Tondi koolituskeskuse juhatuse liige Veiko Kopp.

Kui seni on nn rohelise kaardi koolitust  nõutud ehitajatelt, siis nüüd on kursustele saadetud ka koristajaid. Kopa sõnul saadakse tööohutuskaardi saamiseks nõutavatel kursustel üldine tööohutusalane teadmine. «See koolitus on vajalik selleks, et kõigil ehitussektori töötajatel oleks ühesugune teadmine, sõltumata sellest, millises ettevõttes ta ametis on. Selle süsteemiga tagatakse, et ükski töötaja ei läheks ilma vajalike tööohutusalaste teadmisteta objektile, et ta töövõtted oleksid ohutud nii endale kui ka teistele,» selgitas Kopp.

Ta lisas, et eriti oluline on ühesugused teadmised objektil, kus tegutsevad mitu eri firmat. Koolitusel läbitavad teemad on Soome tööohutuskeskuse poolt etteantud ja neid kursuseid tehakse kõikjal ühtemoodi.

«Kui Eestis on ohutusalane vastutus pandud eelkõige tööandjale, siis Soomes on see pandud töötajale. Selles meie ja nende süsteemi vahe ongi,» rääkis koolitaja. Tööohutuskaart antakse konkreetsele inimesele, see on nimeline  ja kehtib viis aastat. «Kui inimene näiteks vahetab töökohta, siis uuesti ta seda kaarti taotlema ei pea,» kinnitas Kopp.

Kopa sõnul annab koolituse kodumaal  läbimine  Soome tööd otsima minnes eelise. «Kui sul on roheline kaart olemas, siis võid sa juba homme tööle tulla,» tõi ta näite. Ka olevat Eestis see koolitus pisut odavam.

Soomes nõutakse ühistel ehitusobjektidel töötavatelt inimestelt seda koolitust juba alates 2003. aastast. Ka Tondi koolituskeskusse on juba pöördunud inimesed, kel esimesest koolitusest on viis aastat möödas ja peavad selle uuesti läbi tegema. «See näitab, et töö suhtes on nad paikseks jäänud, kas ka elukoha osas, seda ei oska öelda,» tõdes Kopp.

Kopa sõnul kasvas mullu talvel märgatavalt roheliste kaartide taotlemine. «Talvel on tõus sellepärast, et seda on vaja ka neil, kes lähevad näiteks lund lükkama. Sa ei pea olema ehitaja, aga kui sa oled ühisobjektil tööl, siis on see kaart nõutav, isegi kui oled abitööline,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles