Salenemistablett Raspberry Ketone Forte võib põhjustada südamehäireid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raspberry Ketone Forte.
Raspberry Ketone Forte. Foto: Ekraanitõmmis

Eilses Pealtnägijas oli lugu salenemispreparaadist «Raspberry Ketone Forte», mis on ravimiameti kinnitusel hoopis ravim, mis võib põhjustada südamehäireid.

Veebis agressiivselt müüdava salenemispreparaadi «Raspberry Ketone Forte» reklaamides lubatakse üleliigsete kilode kadumist 14 päevaga ja raha tagastamist. Eilses ETV saates «Pealtnägija» kurtsid mitmed salenemistablettide kasutajad, et nende kaal hakkas hoopis tõusma ja raha pole neile keegi tagastanud.

Teisipäeval saabus veterinaar- ja toiduametist ravimiametile palve teha määratlus tootele «Raspberry Ketone Forte». Ravimiameti kinnitusel oli toode seni olnud registreeritud VTA poolt toidulisandite registris. 

«Laekunud info põhjal määratles ravimiamet Raspberry Ketone Forte ravimina, sest väidetavalt sisaldab muuhulgas sünefriini ja kofeiini kombinatsiooni, mis avaldab inimese organismis ravimile omaseid toimeid,» kinnitas ravimiameti kvaliteedi hindamise büroo spetsialist Evelin Saar.

Võib tekitada südamehäireid

Nende ainete koosmanustamisel võib suureneda südame löögisagedus ning tõusta vererõhk. Ravimiameti kinnitusel tablettidel meditsiiniline kasutusala puudub: pole üheselt tõestatud, et aitaks kaalu alandada. Pigem soovitatakse sellistest prepraatidest hoiduda, kuna tekkida võivad toimed kujutavad ohtu inimese tervisele (on kirjeldatud südamehäire juhtumit).

«Antud toodet me varem määratlenud ei olnud. Veebilehel oleva info põhjal toodet ravimina määratleda ei saaks, kuna seal on väga lakooniline info,» lisas Saar.

Kirjalik otsus on koostatud ning asjaosalistele edastatud. Seejärel ei tohi seda ilma ravimi müügiloata enam Eestis müüa ega reklaamida.

Ravimiamet on varem määratlenud väga palju analoogseid tooteid (Pure Raspberry Ketone, Razberi-K Raspberry Ketones, Raspberry Ketone, Raspberry Powder Extract, Raspberry-RX, Raspberry Ketone Plus, Raspberry Ketones Metabolic Enhancer, Triple Strength Raspberry Ketones, Simply Raspberry Ketones, Raspberry Ketones Capsules 100 mg, Raspberry Ketone Advanced Slimming Complex, Truly Raspberry Ketone, Raspberry Ketone Burn jpt.), mis ongi peamiselt sisaldanud ainult vaarika ketooni ja mõnel juhul ka lisaks veel rohelist teed ja need on endiselt toidulisandid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles