Mida peab teadma hoiustaja?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Hoiusele paigutatud raha säilib üldjuhul saja protsendi ulatuses ning teenib intressi. Tulu sõltub hoiustatud summa suurusest, hoiustamise ajast, valuutast ning intressimäärast, kirjutab finantsinspektsiooni tarbijaveeb

minuraha.ee

.

Suurimaks riskiks hoiuse korral on panga pankrot, kuid alates möödunud aasta oktoobrist hüvitatakse Eesti pankades olevad hoiused koos hoiuste peatamise päevaks kogunenud intressiga kuni 50 000 euro ehk 782 000 krooni suuruses summas iga hoiustaja kohta ühes krediidiasutuses 100 protsendi ulatuses.

Kui inimesel on näiteks arve kolmes Eesti pangas ja igal arvel on 50 000 eurot, siis on talle tagatud 50 000 eurot iga panga kohta ehk 3 x 50 000 eurot.

Eestis tegutsevate pankade filiaalides (nt Sampo ja Nordea) olevad hoiused on reeglina tagatud panga emamaa hoiuste tagamise skeemiga ning vähemalt samas ulatuses nagu Eestis tegevusloa alusel tegutsevate pankade puhul.

Levinumad hoiuste liigid on kasutushoius, kogumis- või kasvuhoius, tähtajaline hoius ja investeerimihoius.

Enne hoiustamist

Uuri täpsemalt erinevate hoiuste tingimuste kohta:

*Milline on panga poolt makstava intressi suurus ning kuidas seda arvutatakse?

*Millised on intressi väljamaksmise tähtajad?

*Milline on raha pangas hoidmise kohustuslik tähtaeg?

*Millised on juhud, mil pank ei pea kokkulepitud intressi maksma?

*Missugused on panga õigused intressi ühepoolse muutmise osas?

*Missugused on raha kasutamise võimalused enne hoiuse tähtaja lõppemist?

Tutvu lepingu tingimustega!

Palu pankadel esitada lepingutingimused, kus on kirjas nii sinu kui ka panga õigused ja kohustused, hoiuse kasutamistingimused ning teenuse ennetähtaegse lõpetamise kord.

Reeglina on hoiustamise tingimused ära toodud pankade veebilehtedel.

Tee endale selgeks intressi arvutamise alused ja põhimõtted!

Selleks palu selgitust pangatöötajalt. Intressi arvutamise põhimõtete tundmine on oluline seetõttu, et just sellest sõltub sinu teenitav tulu.

Võrdle erinevate pankade pakutavaid hoiuseintresse!

Uuri lepingu pikendamise võimalusi

Pangad pakuvad sageli võimalust leppida kokku tähtajalise hoiuse automaatses pikendamises. Uuri täpsemalt, millistel tingimustel hoiuse automaatne pikendamine toimub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles