Lugeja küsib: kas kaebuse alusel võib maksuamet üürilt tulumaksu nõuda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja Lasnamäel.
Kortermaja Lasnamäel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Kas maksuamet saab korteri endisele omanikule ainult pealekaebaja viitel määrata tulumaksu kohustuse oletatava korteri väljaüürimise puhul? Tegelikult ei ole ka fakte selle kohta, et oleks väljaüüritud ja makstud omanikule. Oli ainult kokkulepe sõbraga ja tal oli interneti liitumise leping mõnda aega, kõik kommunaalmaksud  ja teenused maksis omanik ise,» küsib korteriomanik.

Vastab Vello Vallaste firmast Vallaste ja Partnerid OÜ.

Põhimõtteliselt küll. Kui maksuamet tuvastab, et korter oli teise isiku kasutuses, siis võib tal tekkida kahtlus, et korteriomanik pidi saama lisaks kolmandate isikute poolt osutatud teenustele tehtud kulutuste hüvitamisele (elekter, küte jmt) ka üüritulu. Kui maksu määramiseks vajalikud tõendid on puudulikud, ebapiisavad, mitteusaldusväärsed, hävinud või kadunud ja muude tõenditega ei ole võimalik maksukohustuse aluseks olevaid asjaolusid tuvastada, siis võib maksuhaldur tuvastada tasumisele kuuluva maksusumma hindamise teel. Kuna korterite üüriturg võimaldab kergesti leida analoogilise korteri üüri suuruse, siis ei ole see ka eriti keeruline.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles