Aiandusärides läheb mölluks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aianduspoe suures parklas on tööpäeva lõpul ja nädalavahetusel kunst vaba kohta leida.
Aianduspoe suures parklas on tööpäeva lõpul ja nädalavahetusel kunst vaba kohta leida. Foto: Urmas Luik

Enamikust kaupmeestest erinevalt ei ole aiatarvete ja taimede müüjatel põhjust kurta: kaup läheb juba praegu lennult, aga ees on emadepäev ning sobivaim taimede istutusaeg alles kevadsoojaga tulemas.


Selle loo tegemise käigus aianditesse ja aianduspoodidesse helistades kostis mitmelt poolt vastuseks: “Oh, praegu ei saa rääkida, nii palju kliente on järjekorras ootamas.”



Pärnu ühe suurema aianduspoe Bauhofi aiandusosakonna juhataja Raili Tammann kasutas ostjate arvu kirjeldamisel ülivõrdeid. “Nii meeletult palju käib rahvast, et meil tuleb tunnistada, et ei osanud tellimusi tehes olukorda õigesti hinnata,” nentis ta. “Tellisime eelmise aasta läbimüügi numbrite põhjal ja panime mööda.”



Tellimusi esitades arvestati üleüldise majanduslangusega, kuid üllatusena tuli, et just langusest tingituna hakkavad inimesed ise senisest rohkem taimi kasvatama. “Läbimüük on oluliselt kasvanud,” kinnitas Tammann. “Müügisaalis tulevad inimesed tihti ligi, võtavad varrukast kinni ja ütlevad, et panevad esimest aastat midagi maha, ning paluvad õpetada, millest alustada.”



Emale elavad lilled


Kõige kuumem kaup on sel kevadel olnud aiatööriistad (rehad, labidad, hargid), väetised, mullad ja muruseeme. “Lausa püstloodis kasvab kile läbimüük, ka peenravaipu ja katteloori ostetakse, aga nende müümine saab tegelikult õige hoo sisse ilmselt sel nädalavahetusel,” rääkis Tamann.



Taimedest on inimesed endale koju viinud kõige enam võõrasemasid, elupuid ja erinevaid viljapuid. “Meie jaoks lausa üllatavalt hästi on läinud tomatitaimede müük,” lisas Tammann. Vilgas amplimüük algab tema hinnangul tänasest, mil neid ostetakse palju emadepäeva kingiks. Pärast emadepäeva muutuvad eriliselt nõutud kaubaks grillahjud-restid.



Kuuse aiandi juhataja Evi Kuusk ütles, et ostjaid käib palju ja eriti suurt tulva prognoosis ta eelolevaks nädalavahetuseks. “Ostetakse tõepoolest kõike, mis aias vaja: mõne aja eest läksid eriti hästi seemned, praegu väetised ja lilletaimed,” iseloomustas ta.



Turg upub taimedesse


Ehkki taimemüügi tippaeg ootab veel soojemat ilma, oli Pärnu Vanal turul sel kesknädalal juba kümneid taimemüüjaid. Küllusliku lillevaliku kõrval torkas eriliselt silma tomatitaimede rohkus. Vestlustest kaubitsejatega kooruski tõsiasi, et varasemate aastatega võrreldes otsivad inimesed just neid taimi, mille vilju saaks hiljem suhu pista.



Juba viiendat aastat turul omakasvatatud taimi müüv Maili Isand tõdes, et kui varasematel aastatel läksid hästi lilled, siis juba mullu sügisel torkas silma, et neid ostetakse vähem. Nii on praegugi tomati-, salati- ja kapsataimedel lilledest parem minek. “Mõne aasta eest oli peale minu vaid mõni tomatitaimede müüja, aga nüüd, vaadake – turg on neid täis,” sõnas naine.



Surjus elav pensionär Raul Aas kasvatab oma kasvuhoones ette taimi, mida siis turul müüa pakub. “Kui pensionile jäin, oli valida, kas jään logelema või hakkan midagi tegema,” tõdes mees. “Poe ees oli minutagi istujaid palju, nii ma nüüd selle hobiga tegelen.”



Tomatitaimed maksavad praegu turul valdavalt kaheksa krooni, kapsa-, salati- ja maitsetaimed kolm krooni. Müüjad arvasid, et taimekeste kasvades nende hind sel kevadel ei tõuse.



Tasuta taimevahetus


Kel aknalaual taimi ette kasvatades mõnda sorti liialt palju sirgumas või püsilillepeenar hädasti harvendamist vajab, tehku 23. mai peale kalendrisse märge, sest siis toimub rohevahetus, kus aiapidajad omavahel taimi tasuta vahetada saavad. Pärnumaal on üritus 23. mail Tihemetsas ja Papsaares Neeva aiandis.



Rohevahetus on Aiaklubi eestvõttel kahe aasta eest alguse saanud aiandushuviliste kokkusaamine, mille käigus vahetatakse või antakse ära oma aia ilu- ja tarbetaimi, pistikuid, seemneid, sibulaid või juurikaid. Reegel on, et kaasavõetud taimi, paljundusmaterjali ning muid aiatarbeid võib ainult vahetada või ära anda. Kõik on tasuta.



Vahetamiseks võib kaasa võtta väikesi puid, ilupõõsaid, püsililli, toalilli, veetaimi, köögiviljataimi, samuti seemneid, pistikuid. Peale taimede sobib vahetuseks tuua endale tarbetuid taimeanumaid ja aiandusalast aiakirjandust-raamatuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles