Tööinspektsioon: eestlaste tööpäevad venivad lubamatult pikaks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtetes esines mitmeid tööajaga seotud rikkumisi.
Ettevõtetes esines mitmeid tööajaga seotud rikkumisi. Foto: Panther Media/Scanpix

Tööinspektsioon tuvastas eelmisel aastal läbi viidud töö- ja puhkeaja sihtkontrolli käigus 46 rikkumist.

Pea kõigis kontrollitud ettevõtetes esines igapäevase ja iganädalase puhkeaja rikkumisi. Leidus töötajaid, kelle tööpäev kestis üle 13 tunni kuigi eeldused nii pika tööpäevaks olid täitmata.

Ühes ettevõttes oli töötajate keskmine tööaeg 7-päevases ajavahemikus keskmiselt 60 tundi.

Kuues külastatud ettevõttes ei vastanud tööandja ja töötaja kokkulepe tööaja osas tegelikkusele. Töölepingus kokku lepitud 8-tunniste tööpäevade asemel olid vahetused kuni 24-tunnised.

Söögipause ei võimaldata

Mõnes kontrollitud ettevõttes ei võimaldatud töötajale tööpäevasisest 30-minutilist vaheaega puhkamiseks ja einestamiseks või oli see jagatud 15- või 10-minutilisteks pausideks, mis ei ole aga lubatud.

Sihtkontrolli käigus külastasid tööinspektor-juristid üle Eesti 17 ettevõtet. Tööinspektsiooni peajuristi Meeli Miidla-Vanatalu sõnul on tööajaga seotud rikkumistel kolm peamist põhjust: «Esiteks: ettevõtja ei tunne seadust. Teiseks: töötaja ei ole oma õigustest teadlik ega oska oma õigusi nõuda. Kolmandaks: töötaja on ise valmis seadust eirama, et teenida suuremat töötasu.»

Kõik töö- ja puhkeajaga seotud eritingimused tuleb kirja panna. «Mõlemapoolsel nõusolekul on võimalik töötada ka pikemalt kui seaduses ette nähtud, kuid siis tuleb need tingimused kokku leppida kollektiivlepingus. Muudetud tööaja puhul tuleb hinnata, et see ei vähendaks tööohutust,» sõnas Miidla-Vanatalu.

Ettevõtted võivad pöörduda töö- ja puhkeaja regulatsiooniga seotud küsimustes tööinspektsiooni poole, et töötajatele oleks kehtestatud ohutu töö- ja puhkeaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles