Reisisuveniirina toodud orhideeõis võib kaasa tuua pahanduse

, Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
orhideesid ise reisilt kaasa tuua ei tohi.
orhideesid ise reisilt kaasa tuua ei tohi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Väljapoole Euroopa Liitu reisidesuuritakse sageli viisa- ja kindlustusnõudeid ning kohapealseid olusid, kuid ebameeldivate üllatuste vältimiseks tuleks kindlaks teha, milliseid taimi ja mis tingimustel  saab Eestisse sisse tuua.

Eksootilisi maid, näiteks Taid või Singapuri, külastades soovivad inimesed sageli suveniirina kaasa tuua orhideedeõisi või neid lilli potis. Neid on aga lubatud Eestisse toimetada üksnes taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendi ehk fütosanitaarsertifikaadiga. Reisijad peavad arvestama, et ilma fütosanitaarsertifikaadita kaasa toodud orhideed lennujaamas konfiskeeritakse ja hävitatakse. Mullu. tuvastati selliseid juhtumeid kümme, 2011. aastal 21. Varasematel aastatel on hävitamisele suunatud isegi 35 kuni 55 reisija pagasis olnud orhideed.

Eesti seadusandlus põhineb Euroopa Liidu üleselt kehtestatud õigusnormidel ja nende alusel loetakse orhideedega levivaks  ohtlikud kahjustajad, mida Euroopas senini leitud ei ole ning millega seoses ongi rangemad piirangud kehtestatud. Reeglina peavad kõik kolmandatest riikidest pärit elusad taimed, lõikelilled ja seemned olema varustatud fütosanitaarsertifikaadiga.

Eraldi tuleb jälgida, milliste taimede sissevedu on täielikult keelustatud. Kolmandatest riikidest ei ole näiteks lubatud sisse tuua seemnekartulit, viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi, teatud puuliikide taimi ja koort, tsitruseliste taimi ning mulda. 

Sisseveokeelud on kehtestatud selleks, et tõkestada ohtlike taimekahjustajate sissetoomist erinevatest riikidest ja maailmajagudest ning hoida ära nende poolt tekitatavat looduslikku ja majanduslikku kahju.

Väljapoolt euroliitu riike võib reisija ilma fütosanitaarsertifikaadita kaasa tuua:

·        kuni 5 taime, sealhulgas puud ja põõsad;

·        kuni 3 kg tsitruselisi;

·        kuni 5 kg muid värskeid puu- või köögivilju või mõlemaid kokku;

·        kuni 20 lõikelille või -oksa või mõlemaid kokku või ühe lõikelilledest või -okstest või nendest mõlemast valmistatud kimbu või pärja;

·        kuni 5 toalille;

·        kuni 2 kg lillesibulaid või -mugulaid või mõlemaid kokku;

·        kuni 5 viiegrammist müügipakendit seemneid.

Lisainfo riiki toodavatele taimedele kehtestatud nõuete ning erinevate taimehaiguste kohta on leitav Põllumajandusameti kodulehel www.pma.agri.eetaimetervise valdkonna all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles