Saaremaa tootja mahepiimast leiti ohtlik bakter

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid.
Impordikeeld võib süüa Vene piimatööstuse kasumid. Foto: SCANPIX

Saaremaa veterinaarkeskus peatas reedel OÜ Saare Maakari farmi toorpiima müügi, põhjuseks patogeeni Lysteria monocytogenes leidmine piimaproovis.

Küsimuse peale, kuidas sai juhtuda, et farmi piimaproovist leiti reedel listeria-bakter, hakkas staažikas piimatootja Liia Sooäär, kes on võtnud oma elutööks eesti maakarja säilimise, telefonis nutma. Tema kinnitusel on tal piimaproovid kogu aeg korras olnud, kirjutab Saarte Hääl.

Viimati kontrolliti talu piima Sooääre väitel kaks kuud tagasi. Siis baktereid ei leitud.

Veterinaarkeskusest öeldi Saarte Häälele, et 7. märtsil toimus etteteatamata kontrollreid toorpiima otseturustaja juurde ning piimast otsiti just listeriabakterit. Proovi võtnud Ilona Metsrand rõhutas, et paanikaks ei ole põhjust.

Tootjale on antud aeg puuduste kõrvaldamiseks ning seni võib ta piima müüa kombinaadile. Ohukolde kõrvaldamiseks peaks piisama lüpsisüsteemi täiendavast pesust. Loomulikult tehakse enne müügiloa taastamist täiendav kontroll ja võetakse taas piimaproovid.

Märtsis käidi kontrollimas ka kahte teist toorpiima turustajat. Nende proovid olid korras.

Kuigi bakteri levikuks haigust tekitava hulgani 25 grammis piimas on vaja sooja temperatuuri ja piisavalt aega paljunemiseks, ei söandanud Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson väita, et bakter ei hakka levima. «Kui piima hoida pikemat aega soojas, mitte külmikus, võib bakter tõesti paljunema hakata,» möönis ta. Jürisson on veendunud, et emad on piisavalt targad selleks, et väikelastele toorpiima mitte joota.

Tema sõnul leidub listeriabakterit mitte ainult piimas, vaid kõikides toiduainetes, ja ka piimast on seda leitud kõikjal Eestis.

Listeriabakteriga nakatumine väljendub palavikus ja seedehäiretes, samuti võib see bakter põhjustada meningiiti.  Listeria monocytogenes on looduses väga laialt levinud ja võib puuduliku hügieeni korral sattuda ka toorpiima.

Põhiliselt seostatakse seda halva kvaliteediga silo söötmise ja puuduliku lüpsihügieeniga. Lahenduseks on toorpiima pastöriseerimine enne toiduks kasutamist. Kriitilised toiduained on toor- või ebapiisavalt pastöriseeritud piim ja pehmed juustud.

Edward Sooba rõhutas, et toiduohutuse seisukohalt on oluline teada, et toidukauba tarbimist, mis sisaldab rohkem kui 100 Listeria monocytogenese bakterit ühes grammis, loetakse otseseks riskiks inimese tervisele ja selles osas kontrollitakse ka kõlblikkuseajal turule viidud tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles