Ahjuomanikke paneb muretsema ootamatu puitbriketipõud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil  puitbriketi valmistamise masin.
Pildil puitbriketi valmistamise masin. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pikale veninud talve tõttu on puitbriketi tootjatel puudus toorainest ehk saepurust, mistõttu on puitbriketti poest raskem leida.

Möödunud aasta lõpus tellis Tarbija24 lugeja Indrek firmalt Briketipoisid ühe tonni puitbriketti. «Läbisin edukalt esimese briketimaratoni distantsil õu-kelder 20-kiloste kottidega ühegi puhkepausita,» kirjeldab Indrek, kuidas ta puitbriketti keldrisse vedas.

Veebruaris sai kelder tühjaks. «Kuna polnud enam tahtmist briketimaratoni läbida, hakkasin ostma nädala jao kaupa ehk mõned 10-kilosed pakid Tondi K-Raua poest, kus kuni viimase ajani maksis pakk vaid 1.59. Kilohind igati tervitatav,» räägib Indrek.

Möödunud nädalal aga briketti poes saada enam ei olnud, ehkki Indrek käis otsimas mitmel päeval. Möödunud neljapäeval otsustas ta kirjutada K-Rauta e-mailile ja uurida, kas Tallinna kauplustesse on puitbriketti tarnitud. Nii Tondi kui ka Haabersti kauplustest vastati, et puitbrikett on otsas.

Saepuru põud

Möödunud reedel kinnitas K-Rauta müügidirektor Irina Raudsepp Tarbija24-le, et puitbriketi varud on neil otsas. «Põhjuseks on ühelt poolt kindlasti ootamatult pikk talv ning veel nüüdki kevadkuul saabunud krõbedad külmad,» ütles Raudsepp. «Teisalt on probleemid tootjatel tooraine ehk saepuruga, mis on tekitanud tarneprobleeme kogu tööstuses,» lisas ta.

Puitbriketi müügiga tegeleva firma V & V Invest OÜ  tegevjuht Rauno Viljarand ütles, et nemad briketti ei tooda, vaid tarnivad seda Lätist. «Kuid olen nõu sellega, et igal pool on otsas, ka meil,» lisas Viljarand.

Osaühingu Briketipoisid tegevjuhi Rivo Aunpu sõnul on neilgi saepuru kättesaadavusega probleeme. Selle põhjuseks on pikale veninud külm talv. «Kõik, kellel saepuru järgi jääb, kütavad sellega enda hooneid,» selgitas  ta.

Siiski saatsid Briketipoisid läinud nädalavahetusel ühe koorma puitbriketti K-Rautasse. «Nii palju kui võimalik me ikka müüme,» rääkis Aunpu, kelle sõnul kaob see koorem poest ilmselt väga kiiresti.

Indrek otsustas, et teeb endale tuleval suvel küttepuud ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles