Kuidas targalt triikida?

, Pesupanda OÜ juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triikimine võib olla meeldiv tegevus.
Triikimine võib olla meeldiv tegevus. Foto: Panther Media/Scanpix

Triikimise tulemust mõjutavad triigitava tekstiili omadused, aur, triikimise kuumus, surve triigitavale esemele, materjali venitamine, kuju andmine ning jahutus/kuivatus. Kõigile neile teguritele tuleb hoolikalt tähelepanu pöörata. Triikimisele kulutatud aeg tasub aga kindlasti ära, sest triigitud riie võtab endasse vähem mustust.

Mida triikida?

Triikima peaks kindlasti päevasärke või pluuse, viigipükse, kampsuneid, pintsakuid, kleite ja seelikud. Koduste ja vabaajarõivaste, nagu dresside, T-särkide, aluspesu või sokkide triikimine on juba igaühe enda valik. Kuid triigitud riided on kindlasti mugavamad ja annavad parema enesetunde.

Varrukate triikimine

Päevasärgi varrukaid triikides tuleks kinni võtta varruka õmblusest ja selle koha pealt varrukas pooleks murda. Seejärel käega siluda, et alumisele poolele ei jääks volte sisse. Selleks et triikides ei tekiks varruka pealmisele nähtavale poolele viike, ei tohiks triikrauaga varruka ülemist äärt ületada.

Et valge ei muutuks kollaseks

Valgete riiete triikimisel ja ka hooldamisel peaks jälgima, et pärast pesu ei jääks pesuaine või loputusaine jääke kanga sisse. Selle tagajärjel tekivad triikimisel kollased plekid.

Valged kangad muutuvad kollakaks siis, kui lasta neil kaua niiskena seista, ja ka liiga kõrge kuumusega triikides.

Kuidas triikida linast?

Kodustes tingimustes tuleks linast riiet triikida niiskena ja sellisel temperatuuril nagu hooldusjuhendil märgitud.

Kas triikida teksariiet?

Teksapüksid muutuvad triikimise järel pehmemaks ja mõnusamaks. Tumedat värvi pükse peaks triikima seestpoolt – vastasel juhul võib kogemata õmblustest ja voltidest tekkivad triibud sisse triikida ja kangast kahjustada.

Tülikad metallniidid

Viimasel ajal on hakatud kangastesse lisama metallniite, mis pärast pesu muudavad toote kortsuliseks. Selleks et triikimistulemus oleks hea, on vaja varuda kannatust ja aega. Igasugused sitsid-satsid pikendavad triikimisele kuluvat aega. Sünteetilised kangad kortsuvad puhastamisel kindlasti vähem kui looduslikud, aga viimased on ihule loomulikult meeldivamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles