Autoomanik küsib: kas võin päeval sõita ainult LED-ribadega?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audi A6.
Audi A6. Foto: Reuters / Scanpix

Tarbija24 lugeja soovib teada, kas ta tohib oma 2010. aasta Audi A6-ga, mis ise tulesid vastavalt päevasele ja õhtusele ajale reguleerib, sõita automaatse seadistusega, millega päeval tagatuled ehk gabariidid ei tööta ning ees põleb ainult LED-riba?

Vastab Audi Tallinna esinduse klienditeenindaja Karmo Kasemaa:

See nüüd oleneb autost, kas tal on olemas eraldi päevasõidutuled või mitte. On olemas n-ö lähituled ja päevasõidutuled. Kui uutel mudelitel on tuled LED-ribaga, siis seda aktsepteeritakse täiesti kui päevasõidutuld, millega võib päevasel ajal sõita. 

Kui auto on välismaalt toodud, siis võib olla nii, et iga kord tuleb käsitsi n-ö tuled aktiivseks keerata, et autol tuled põlema hakkaksid, kui tal automaatset süsteemi ei ole. Iseenesest on seda võimalik ka arvutiga automaatseks seadistada. Kõige parem on seda kindlaks teha siin meie majas, kus me saame kohe vaadata, millised tuled tal on ja kuidas need ikkagi legaalsed oleksid.

Nn tagatuled iseenesest kogu aeg põlema ei pea, ainult esituled peavad kogu aeg põlema ja pidurituled peavad ka töös olema. Pimedal ajal peavad ka gabariidituled põlema.

Vastab politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak:

Päevatuled ei pea lülituma koos ääretulede ja numbrituledega. Uue liiklusseaduse jõustumisest on selline tulede kasutamine valge ajal lubatud. Uuematel sõidukitel on võimalus reguleerida valge ja pimeda ajal tulede valgustugevust ning valida millised tuled põlevad. Liiklusseaduse paragrahv 40 ütleb, et valge ajal võib lähitulede asemel kasutada päevatulesid. Päevatuled võivad põleda ilma ääre- ja numbrituledeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles