Lugeja küsib: kas saan kontrollida, millist vara abikaasa võõrsil soetas?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

«Abielus olles erastasime kaks korterit. 1996 läks abikaasa Itaaliasse, kuhu ta jäigi. Ühe minu nimel oleva korteri müüsin tema nõusolekul maha sealt tulnud notariaalse nõustumisega. Nüüd soovime lahutada, teine korter on tema nimel. Seal elavad meie emad ja täiskasvanud laps. Minu jaoks seal ruumi polnud ja elan üürikorteris. Küsisin abikaasalt veidi raha korteri sissemaksuks, aga ta keeldus. Ta soovitas minul lahutus sisse anda, aga kui osa korterit kuulub minule, kas siis tuleb lahutus koos vara jagamisega sisse anda? Kui ta on soetanud endale Itaalias korteri või auto, kas need kuuluvad ka ühisvara hulka ja mis moodi on seda võimalik kontrollida?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Teie poolt kirjeldatud asjaolude alusel võib eeldada, et mõlemad korterid kuuluvad Teie ja abikaasa ühisvarasse. Seega kuulub Teile 1/2 suurune mõtteline osa korterist, kus elavad Teie ja abikaasa ema ning täiskasvanud laps. Kuna korter on ühisvara, on ka selle võõrandamiseks vajalik teise abikaasa nõusolek (sarnaselt müüdud korterile).

Abielu lahutamise algatamine ei kohusta Teid algatama ka ühisvara jagamise menetlust. Kui ühisvara jagamise osas vaidlus puudub, saab ühisvara jagada ka notari juures, sõlmides ühisvara jagamise lepingu.

Kui abikaasa on soetanud välismaal vara, kuulub see ilmselt ühisvara hulka ja sama kehtib ka vastupidiselt Teie puhul. Kaldun arvama, et informatsiooni soetatud vara kohta on võimalik saada vaid abikaasa enda käest, sest vastavale registrile Te ilmselt kuidagi ligi ei pääse.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles