Päike aitab aednikel kütet säästa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TVõõrasemad on küll juba suured, kuid õue neid istutada veel ei saa.
TVõõrasemad on küll juba suured, kuid õue neid istutada veel ei saa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Krõbekülmadel märtsiöödel tuli istikukasvatajatel kasvuhoonetes taimi katta, päeviti lõõskava päikesega peab kasvuhooneluuke parasjagu lahti hoidma, et temperatuurikõikumised taimedele liiga ei teeks ning samas õhk õhtuks liialt maha ei jahtuks.

Juhani puukooli omaniku ASi Plantex tegevjuht Ivar Lepmets nentis Põhjarannikule, et kevad on tänavu tavapärasest kaks nädalat maas. «Tavaliselt oleme saanud oma istikuärid märtsi viimastel või aprilli esimestel päevadel laiali laotada, aga praegu veel ei paista, et seda niipea teha saab. See võib muidugi hetkega muutuda – tuleb soojalaine ja ongi suur kevad käes.»

Istikute arengule ei ole talve nägu kevad kuigivõrd mõju avaldanud. «Meil on võimalus konteineristikuid külmikutes, täpsemalt kontrollitud külmaga hoiukohtades hoida. Talvel on neil nagunii puhkeaeg, saame seda aega mõningates piirides reguleerida,» selgitas ta.

Suvelillede kasvuhoonetes on olukord teine, ehkki ka seal saab öise katmise ja päevase luukide avamisega pisut reguleerida, et taimede areng ei pidurduks või taimed hoopis üle ei kasvaks.

«Veebruari küttearve midagi hirmsat ei olnud, märtsi kohta ei oska veel öelda,» ütles Lepmets. «Ei usu, et see eriti suur tuleb – päike aitab palju, kasvuhoone ei jahtu nii kiiresti maha. Märts on ju erakordselt päikeseline olnud, lumesulamisvettki pole kusagil eriti näha, kõik aurab ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles