Amet peab vahvliraudade kasutamiseks antud soovitusi eluohtlikuks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neid seinakontakte, kuhu sobiksid veneaegsed kodumasinad, on väheks jäänud.
Neid seinakontakte, kuhu sobiksid veneaegsed kodumasinad, on väheks jäänud. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tehnilise järelevalve ameti kinnitusel on lugejate jagatud näpunäited, kuidas nn veneaegseid vahvliraudu tänapäeval vooluvõrku ühendada, eluohtlikud.

Üks Tarbija24 lugeja uuris, kuidas oleks võimalik tänapäeval kasutada nõukogude ajast pärit vahvliraud ning sai teistelt lugeja palju soovitusi.

Näiteks soovitati talle omaaegne pistik servast kitsamaks käiata, puurida stepsli plastmasskattesse suuremad augud või panna ise vana juhtme otsa uus eurootsik. Aga tehti ka ettepanek kasutada pistikut ilma selle korpuseta või lõigata pistikule maandusklemmide jaoks sälgud ise sisse.

«Kommentaarides väljatoodud «näpunäidete» järgimine on äärmiselt ohtlik,» kinnitas tehnilise järelevalve ameti pressiesindaja Anu Võlma.

Ta selgitas, et omaaegsete elektriseadmete kasutamine kaasaegsetes kaitsejuhiga paigaldistes ei ole ohutu, kui tegemist on 0-kaitseklassi elektriseadmetega, mis on ühekordse isolatsiooniga ja ilma kaitsemaandusjuhita.

Sellised seadmed olid omal ajal mõeldud kasutamiseks nö isoleerkeskkonnas, kus polnud võimalik samaaegselt puudutada elektriseadet ja paigaldise maandatud osi (näiteks veetorud, radiaatorid jms). «Kaasaegsetes kaitsejuhiga paigaldistes on aga maandatud osi ja seadmeid, mistõttu 0-kaitseklassi seadme isolatsiooni rikke korral võib saada seadme ja paigaldise maandatud osa samaaegsel puudutamisel eluohtliku elektrilöögi,» põhjendas ta.

 Võlma sõnul on just seetõttu muudetud võimatuks vanade elektriseadmete ühendamine tänapäevastesse pistikupesadesse ilma seadet ümber ehitamata. «Väga oluline on siinjuures märkida, et igasugune nö oma tarkusest või sõbra soovituste järgi tehtud vanade elektriseadmete ümberehitamine on elektriohutust silmas pidades ohtlik,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles