Kuidas ehitada pesakasti

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu pesakastide paigaldamisele võite olla kindlad, et teie köögiviljaaias on suvel vähem kahjureid.
Tänu pesakastide paigaldamisele võite olla kindlad, et teie köögiviljaaias on suvel vähem kahjureid. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui poest võib leida ka täiesti kõlbmatuid pesakaste, siis ise meisterdades ja siinseid juhiseid järgides on peaaegu kindel, et mõni lind pesapaiga omaks võtab, kinnitavad ornitoloogid.


•    Pesakasti materjaliks vali vähemalt kahe sentimeetri paksused lauad. Vastupidavam on okaspuulaud, kuid see ei tohi vaiku ajada. Kasuta kuivi laudu, sest märg materjal praguneb ja kaardub kuivamisel. Paigalda lauad aastarõngaste kaarega sissepoole, nii ei kaardu lauad servast lahti. Pesakasti võib teha ka kunstmaterjalist.

•    Pesakasti välimine pool võib olla sile või hööveldatud, kuid sisemine pool peab kindlasti olema kare. Pesast väljumiseks peavad pojad avani ronima mööda kasti seina ja libe või tahapoole kaldu kast saab neile lõksuks.

•    Põhi löö kasti seinte vahele, mitte alla. Nii püsib see kindlalt, vesi ei mädanda seda ega imbu pesakasti sisse. Põhja võid puurida mõned väiksemad augud pesakasti õhutamiseks.

•    Katus tee kumerast servalauast või kaldu. Nii jookseb vesi sellelt kiiremini maha ja kast säilib kauem. Katuse kalle võiks olla ettepoole: see kaitseb lindu pisut pesaröövlite eest ja vesi ei mädanda kasti tagakülge. Lameda katuse korral tuleks pesakast paigaldada pisut ettepoole kaldu. Katus võiks ulatuda üle kasti servade, eest vähemalt viis sentimeetrit, külgedelt vähem. Katuse võib katta tõrvapapi või plekiga, värvida või töödelda loodussõbraliku kaitsevahendiga.

•    Pesaava kuju ja asetus ei ole linnule kuigi oluline. See võib olla ümar, kolm- või nelinurkne, paikneda vastu katust, kasti keskjoonel või ühes servas. Oluline on, et ava oleks kasti ülaosas.

•    Tee kastile lahtikäiv katus või sein. Seda on vaja pesakasti puhastamiseks ja tõsisematel linnuhuvilistel ka pesitsuse jälgimiseks. Selleks võid kinnitada katuse näiteks hingedega või siseküljele löödud klotsiga, mis tihedalt vastu külgi hoiab. Peaasi et katus kindlalt peal püsib.

•    Pesakasti lõhed ja praod topi taku või saviga kinni, sest pragudega maja lindudele eriti ei meeldi.

•    Ära pane pesakastile istepulka. Lindudele seda vaja ei ole, kuid kassidele ja teistele röövlitele on see hea toetuspunkt.

•    Ära värvi pesakasti seinu. See teeb kasti umbseks ja niiskus ei pääse hästi välja. Uus kakkudele mõeldud kast tee tumedaks, hõõrudes seda näiteks poriga.

•    Tee pesakastile kinnitused selle ülespanekuks. Selleks võib olla kasti tagaküljele löödud lisalaud, traadi kinnitamise öösid vmt.

Allikas: ornitoloogiaühing

Loe lisaks ornitoloogiaühingu koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles