Märtsis andis hindades enim tunda lennupiletite kallinemine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujaam
Lennujaam Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis märtsis võrreldes veebruariga 0,7 protsenti ning võrreldes eelmise aasta märtsiga 3,5 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid möödunud aasta märtsiga võrreldes 2,4 protenti ja teenused 5,5 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 1,9 ja mittereguleeritavad hinnad 4,0 protsenti.

Veebruariga võrreldes olid märtsis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks lennukipiletite 35-protsendiline kallinemine ning alkohoolsete jookide 1,5-protsendiline ja tubakatoodete 4,8-protsendiline hinnatõus, millest viimase põhjustas uute aktsiisimaksumärkidega tubakatoodete laialdane müügiletulek. Toidukaupadest kallinesid kuuga enim paprika (40 protsenti) ja tomat (38 protsenti) ning odavnes viinamari (11 protsenti).

2012. aasta märtsiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust poole. Sellest omakorda kaks kolmandikku andis aastataguse ajaga võrreldes 30 protsenti kallinenud elekter.

Toit andis kogutõusust üle kolmandiku, millest 30 protsenti jäi aastaga 7,4 protsenti kallinenud lihatoodete arvele ning 40 protsenti andsid vastavalt 16 ja 12 protsenti kallinenud köögi- ja puuvili.

Mootorikütus oli 2013. aasta märtsis 3,6 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 50 protsenti kallinenud kartul ning 8 protsenti odavnenud suhkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles