Terk: majanduskriisist väljumiseks on Eestil vaja kaht tugipaketti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Terk
Erik Terk Foto: Toomas Huik

Eesti tuleviku-uuringute instituudi direktor Erik Terk soovitas Eestil majanduskriisist edukaks väljumiseks luua üleelamispakett, mis keskenduks sotsiaal- ja ettevõtlusprioriteetidele.

«Püüdsime eelmise aasta lõpul välja joonistada, mis võimalused oleksid Eestil majanduskriisist välja tulekuks, nähes ette kaht võimalikku tuleviku-olukorda, kus esimese puhul paraneb majandus kiiresti ja teine, kus langus jätkub,» rääkis Terk riigikogus Eesti inimarengu aruande arutelul riiklikult tähtsa küsimusena.

Majandusteadlased kaalusid kolme võimalikku varianti: esimese puhul lükkub otsustamine edasi, teise puhul seatakse keskseks sotsiaalsed prioriteedid ja kolmandal ettevõtlusprioriteedid.

«Esimene tähendaks läbikukkumist. Kompromiss on võimalik teist ja kolmandat tüüpi pakettide vahel, ehk vajalik oleks kaksikstrateegia,» sõnas Terk.

«Minu arusaamist mööda - ja see kattub Arengufondi ekspertide arvamusega - tuleks välja töötada kaks tugipaketti: esimene on sotsiaalse suunitlusega, niinimetatud üleelamispakett, teine majanduse stimulatsiooni pakett,» rääkis Terk. «Kui üritame kriisist välja tulla, tegeledes vaid makromajanduse ja euroga, aga ei suuda üleelamispaketti luua, võivad hiljem tulla tagasilöögid.»

Tema sõnul tuleb sotsiaalvaldkonnale praegu palju tähelepanu osutada seetõttu, et ehkki majanduskasvu tingimustes Eesti sotsiaalkulutused kasvasid, oli see kasv tagasihoidlikum kui majanduskasvu kiirus. «Sisenesime kriisi vähem arenenud inim- ja sotsiaalse kapitaliga, kui majanduskasvu suurust arvestades oleks võinud olla,» märkis majandusteadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles