Säästunipp: kas nõudepesumasin aitab elektrit kokku hoida?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektri tarbimine ühes keskmises Eesti peres.
Elektri tarbimine ühes keskmises Eesti peres. Foto: Elion

Ühes keskmises Eesti peres, kus on soojaveeboiler, kasvab elektritarbimine märgatavalt, kui hakatakse kasutama sooja vett.

Ühte nutipistikusse, mis mõõdab seadmete voolutarbimist, on ühendatud elutoas asuvad teler, digiboks, ruuter ja printer. Sel ajal, mil kodus telerit vaadatakse, on näha kohene elektrienergia tarbimise tõus antud seinakontaktides.

Teise nutipistikusse ühendati keldris asuv veeboiler (15 L), kus vee temperatuur on 55 kraadi. Kui vee temperatuur langeb u viie kraadi võrra, alustab boiler vee soojendamist. Hommikul  on pikem periood, kus boiler töötab, kuna kõik neli inimest söövad ja pesevad oma sööginõusid erinevatel aegadel. Omajagu nõuab soojaveeboiler elektrit ka õhtul, kui valmib toit ja pestakse nõusid.

«Kolmekuine energia tarbimise jälgimise kogemus on mulle õpetanud, et täiesti ilma sooja veeta köögis toime ei tule, aga lahenduseks on üks ost – nõudepesumasin,» kommenteeris seda näidet Elioni tehnikajuhi Heigo-Aulemb Ensling. See energia, mis hetkel kulub veeboileris oleva vee täiendavaks soojendamiseks, on suurem, kui nõudepesu masin toimetaks kaks korda ööpäevas. «Hommikul peale sööki nõud masinasse ja viimane paneb masina ökorežiimil tööle. Hommikusöögi nõud ei ole tugevalt määrdunud, seega ökorežiim sobiks,» pakkus ta välja ühte säästuvõimalust. Õhtul aga saab kasutada veidi odavamat elektrienergia ja võrgutasu hinda, kui nõudepesumasin hakkab pesema kas kell 23.00 või 24.00 sõltuvalt suve- või talveajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles