Katus vajab tähelepanu

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastas korra-kaks peaks kindlasti uurima, et katusel miski parandust ei vaja.
Aastas korra-kaks peaks kindlasti uurima, et katusel miski parandust ei vaja. Foto: Corbis/Scanpix

Iga katus vajab tähelepanu ja kord aastas tuleks see kindlasti üle vaadata. Märkamata jäänud vead võivad kalliks maksma minna.

Rahvasuu ütleb, et köök on kodu süda. Ilma köögita on tõepoolest väga keeruline elada. Sellest veel keerulisem oleks aga hakkama saada ilma katuseta. Seepärast on nii hoone kui ka selle elanike seisukohalt ülimalt oluline katuse heakorrale tähelepanu pöörata ja õigel ajal vananema hakanud katus parandada, renoveerida või uue vastu vahetada.

Erilist tähelepanu peaksid katuse seisukorrale pöörama need majaomanikud, kelle hoone katus paarikümne aasta tagant pärineb. «Meie õnnetuseks hävitas nõukogude aeg väljakujunenud arusaamad korralikust katusematerjalist ning seepärast olime kõik sunnitud kasutama mürgist asbestisisaldusega eterniiti, mille eluiga hakkab tänaseks päevaks küll juba läbi saama,» ütleb Monier OÜs vanem tehnilise konsultandi ametit pidav Avo Nurming.

Hiliseim aeg on renoveerimisele mõelda siis, kui ilm katuse vahelt sisse tungima hakkab. Avo Nurmingu sõnul tuleb välja selgitada, kust katus läbi sajab. Siin on võimalusi palju – katuse harjalt, seinaliidete vahelt, neelust, korstna ümbrusest või on hoopis katuse materjal katki. Teinekord pääseb renoveerimisest, kui eterniit on pudedaks muutunud, kuid õnneks olemas asendusvaru – piisab katkise plaadi välja vahetamisest. «Pööra tähelepanu seina ja korstna liitele ja vajadusel paranda see ära,» juhendab Nurming. «Lihtsaim viis parandamiseks on osta või tellida korstnatihenduskomplekt või osta rull tihendusmaterjali Wakaflex, tihendusmassi ja ääriseplekki.»

Kodu katust hooldades või renoveerimist plaanides tuleb kindlasti arvestada, et parim aeg selleks on kevadel või sügisel. Nurmingu sõnul tuleks hooldamine ette võtta kord aastas ja siis tuleks nii katuselt kui ka vihmaveerennidest eemaldada okkad, lehed, oksad ja muu praht – just need on peamised põhjused, miks katusel kahjustused tekkida võivad. «Kriitiline pilk tuleks heita ka katuseharjale, kuna see on katuse üks kaitsetumaid osi,» ütleb Nurming. Samuti tuleb kontrollida korstna ja vintskapi ühendust katusega.

Lumerohkeid talvi silmas pidades peaks hindama katuse vastupidavust lume, aga ka inimese raskusele – kas õnnestub katuselt lund alla loopida. Kui nähtu tekitab muret, on õige aeg kohe reageerida ja hinnata, kas parandustöödega saab ise hakkama või oleks kasulik küsida nõu professionaalilt ja vajadusel võtta ette põhjalikum renoveerimine.

Avo Nurming rõhutab, et katuse maksumus ei võrdu mitte ainult katusekivide või muu kattematerjali maksumusega. «Et katus toimiks ja oleks vastupidav, tasub mõelda ka kinnitusvahendite, lumetõkete ning astmete peale,» ütleb ta. Igal juhul on oluline, et katus ehitataks korralikult. «Buumi ajal tekkis palju uusi ehitusettevõtteid, kellest mitte kõik ei pakkunud parimat võimalikku teenust, mistõttu peab nii mõnigi majaperemees juba nüüd tegelema katuse vahetusega.» Seega oleks katuse ehitajat otsides igati mõistlik uurida nii tuttavate kogemusi kui ka konsulteerida erinevate ettevõtetega. Tähele tuleb panna ka seda, et katuse kattematerjali vahetamiseks peab kohalikust omavalitsusest taotlema ehitusluba. Piirangud kehtivad ka hoonetele, mis on muinsuskaitse all või asuvad miljööväärtuslikus piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles