Ovaalne märgis omamärgitoote pakendil reedab valmistaja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnus 110 Valio keefiripakil näitab, et toode on valmistatud Laeva meiereis.
Tunnus 110 Valio keefiripakil näitab, et toode on valmistatud Laeva meiereis. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi poeketi logo kandvale piima- või kohupiimapakile pole tootjat peale märgitud, reedab selle väike ovaalne märgis pakendil.

«Iga tunnustatud piimatööstus saab endale kordumatu tunnustamise numbri ja tegemist on identifitseerimismärgiga (ID-märk), mis on vajalik loomset päritolu toote jälgitavuseks,» selgitas veterinaar- ja toiduameti piimahügieeni peaspetsialist Edward Sooba. Kuigi selle märgi abil saab ostja teada, millisest piimatööstusest näiteks piimapakk pärit on, siis tegelikult ei ole märgis mõeldud tarbijate jaoks.

Märk peab olema ovaalne ja kuvama ovaali sees ettevõtte asukohariigi nimetuse, ettevõtte tunnustamise numbri ja viite, et tegemist on Euroopa Liidus asuva ettevõttega. Märk peab olema loetav ja kustumatu ning tähemärgid kergesti eristatavad.

«Ainult piimatööstuste puhul kehtib erisus, mis lubab kasutada mitut ID-märki,» rääkis Sooba. Sellisel juhul on lubatud ettevõtte loanumbri näitamise asemel tuua viide selle kohta, millisel ümbrisel või pakendil on näidatud ettevõtte loanumber. Seda on vaja, kui näiteks ühele käitlejale kuulub mitu erineva asukohaga piimatööstust ja kõik need valmistavad joogipiima.

Pakkematerjalide kulu kokkuhoiu eesmärgil võib müügil olla ühe kujundusega joogipiim, mida pakendatakse erinevates piimatööstustes. «Sellisel juhul on piimapakil toodud näiteks mitu ID-märki ja tehtud viide toote tegelikule valmistajale. Joogipiima puhul tuuakse ettevõtte tunnustamise number sel juhul tootele «kõlblik kuni» kuupäeva järel või viidatakse tähekombinatsioonile, mis on seostatav pakendil toodud ID-märgiga,» jagas ametnik selgitusi.

Valik Eesti piimatööstusettevõtteid

102 – Tere Põlva osakond

104 – E-Piima Järva-Jaani meierei

106 – Tere Viljandi osakond

107 – Saaremaa Piimatööstus

108 – Võru Juust

109 – Maag

110 – Valio Laeva meierei

119 – E-Piima Põltsamaa meierei

121 – Eesti Juust

124 – Balbiino

125 – Vigala piimatööstus

132 – Premia Tallinna Külmhoone

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles