Hullemaks minna ei saa?

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Küsimus, mis hetkel kõigi meelel ja keelel: millal ometi see neetud majanduskriis lõpeb? Vastust teavad kolm astroloogi, selgeltnägija ja kaardipanija.



Edda Paukson

astroloog


Majanduskriis seiskub järgmise aasta suvel, täpsemini saabub põhi suve keskel. Ning tõus saab olema imeaeglane.



Isiklikult panen majanduses toimuva Pluuto arvele, ehkki mõned astroloogid teda planeediks ei peagi. Ta liigub väga aeglaselt, pöörlemiskiirus on 270 aastat, kui õigesti mäletan. Pluuto jõudis Kaljukitse märki, mis tähendab suuri muudatusi. Kuid loomulikult ei saa majanduskriisi ainult planeetide süüks ajada, ehkki me arvame, et nad mõjutavad absoluutselt kõike.



Olen kindel, et 2009. aasta lõpp saab olema masendav, täiesti hull.  Jätkem kõrvale Eesti valitsus ja poliitika – rahvas tuleb ise olukorrast välja, ja seda tänu visadusele. Kuidagimoodi vingerdab välja. Eestlane saab kindlasti paremini hakkama kui lätlane.


Olukord normaliseerub aastaks 2014, siis oleme ehk natukene kopsakamas seisus.


Olen siiski veendunud, et põhimõtteliselt pole majanduskriis inimestele halb, sest see annab kogemuse. Ja kogemustest me õpime.



Ursula Liblikas

selgeltnägija


Sügavamale kriisisohu on võimalik langeda veel kõvasti, praegu näeme vaid jäämäe tippu. Millal päris põhja jõuame, sõltub riikidevahelistest otsustest, mis puudutavad relvastumist ja naftatööstust.



Eestis on siiski lootust kriisist kiiremini välja tulla kui ümbritseval maailmal, sest meil on olemas  viljakandev maa ja võrdlemisi hõre asustus. Tühja sest impordist ja ekspordist – oluline on, et Eesti rahvas saaks söönuks, et riik annaks maa rahva kasutusse.  Eeskätt neile, kel kitsas käes.



Ega targad inimesed asjata praegu linnast maale koli. Kel vähegi vabu vahendeid ja kes suuteline kartuli, peedi või porgandi mulda panema, tehku seda. See pole nali. Tehke sügisel konserve nii palju kui võimalik, käige seenel, marjul. Kui endal vaja ei lähe, läheb sõbral, tuttaval või sugulasel. Tuleb aeg, mil ei saa vaid iseendale mõelda.



Kui kaua majanduskriis kestab?... Aeg on suhteline. Kuid minu nägemuses saabub parima stsenaariumi puhul tõeline madalseis 2011. aasta märtsis. Siis on eelmiste aastate ressursid läbi ka nendel, kes osanud veidi ette mõelda, ning meile hakkavad jõudma idamaades tekkinud mõjud. Tekib kinnine ring.



Samas tuleb vahepeal ette ka näilikke majanduse tõuse. Sest ega kapitalistid ole rumalad. Nad ei taha  inimestelt viimast lootust võtta, lasevad hingata ka ja annavad märku, et läheb ju paremaks – aktsiad vahepeal tõusevad ning seetõttu ka börs.



Paraku algab tänavu sügisest langus uue hooga pihta, midagi ilusat oodata ei ole. Vabandust, aga tõelisest kriisist oleme praegu kaugel. Pealegi on õhus uued sõjad Iraanis, Palestiinas, Pakistanis, koos USA sekkumisega.



Madalseis saab olema päris põhjalik ja levima hakkavad maailmalõputeooriad, nii et võta või kätte ja hakka uskuma. Sest pilt, olgem ausad, on must, valgust kuskilt eriti ei paista. Kuid vaatamata sellele, mida ma ise usun, pole ma kaotanud usku inimestesse. Usun, et nad on võimelised muutuma avatumaks, tõeliseks homo sapiens’iks, mõtlevaks inimeseks.



Ja loodan, et ehk suudab inimkond välja mõelda uue maailma- ja majanduskorralduse, mis toimiks valitsusteväliselt, mis oleks inimestepõhine, muutudes kogukondlikuks struktuuriks.


Võib-olla hakkab olukord paranema 2011. aasta sügisest.



Aga see tähendab väga suuri kokkuleppeid ja läbirääkimisi. Ilus aeg saabub siis, kui me ei sõltu enam pankadest, kui lõpeb tarbijaühiskond. Kõige parema stsenaariumi järgi on kerge lootus kriisi leevenemiseks 2014. aastal. Muda on siis settinud ning sikud lammastest ja terad sõkaldest eraldatud. Kel aga veel veidi esivanemate tarkust alles ja seda isetult ja targalt kasutada oskab, elab mõnusalt ära.



Abhirama

astroloog


Loomulikult läheb olukord majanduses veelgi hullemaks.


Majandus toimib tsüklitena, mille võib omakorda jagada faasideks. Nagu aastaaegugi. Astroloogilisi majandusrütme arvestades on praegu käes sügis ning talv, madalaim ja pimedaim punkt, pole veel alanud. «Talv» peaks algama aastal 2011 – Päike jõuab siis Kaljukitse märki. See tähendab, et turud ei pruugi sügavamale langeda, aga see tähendab seisakut, mil kogutakse jõudu.



Palju sõltub ka Pluutost. Kui see jõuab kardinaalsetesse märkidesse, on alati tehtud majanduspoliitilisi otsuseid. Näiteks aastal 1971 jõudis Pluuto Kaaludesse ning loobuti kulla-standardist. Vähi märki jõudis Pluuto 1913, mil loodi USAs föderaalreserv, Kaljukitse märki aga aastal 2009 ning sellega kaasneb reeglite ümbertegemine majanduses.



Mis on aga siiski enamasti seotud rahandusega ning kahtlustan, et globaalses rahanduses jõutakse uute tuulteni, näiteks uute ühisrahadeni, ja midagi sellist kardinaalset kindlasti ka tuleb.



Lähemas perspektiivis, selle aasta novembri lõpus ja detsembri alguses saabub aga punkt, kus turgudel tulevad madalamad põhjad kui 2008. aastal. Nii et alates tänavu septembrist mina enam aktsiaid ei hoiaks.



2010. aasta juuli lõpus, augustis saabub taas langus. Võimalik, et järjekordne krahh, ja see sunnibki uusi reegleid vastu võtma. See on – võib ilustamata öelda – täiesti katastroofiline aeg. Mitte ainult majanduses, vaid ka poliitikas, sest leiab aset üsna haruldane planeetide kombinatsioon, mis oli viimati aastal 1936. Kui meenutada ajalugu, saabus ju siis, pärast 1929. aasta majanduskriisi, üllatuskrahh.



Nimelt on majanduse valitseja, revolutsiooniline Saturn opositsioonis konservatiivse Uraaniga, nende printsiibid lähevad võitlusse. Samal hetkel jääb nende planeetide 90 kraadi kaugusele Pluuto ning taevasse tekib pingeline kolmnurk, kus Saturn on Kaaludes, Uraan Jääras ja Pluuto Kaljukitses, kõik kardinaalmärkides. Tavaliselt kaasnevad sellise seisuga sõjad.



2012. aasta  detsembris jõuab Neptuun Kalade märki, oma «koju», ning tema printsiibid avalduvad eriti selgesti. Majanduses tähendab see väga tõsist, lausa hüperinflatsiooni. Protsess on tegelikult alanud, raha trükitakse juurde, sest intressid on nii all, kui saab, ja muud vahendit majanduse päästmiseks ei näi olevat. Aktsiate hinnad küll tõusevad, sest raha läheb odavamaks, aga see ei tähenda, et majandus kasvab.



Mis puudutab Eestit, siis meie edulugu on selleks korraks otsas. «Kevad» saabub majandusse minu hinnangul alles aastal 2019.



Soovitan huvilistel uurida maailma tuntuima finantsastroloogi Arch Crawfordi arvamust, kes annab konkreetseid ostu-müügisoovitusi. Firma Hulbert Digest tegi eri analüütikutest ülevaate ning Crawford sai esikoha. Tutvuge lähemalt: crawfordperspectives.com ja hulbertdigest.com.



Taimi Uuesoo

astroloog


Majanduslanguse põhi saabub tänavu augustist oktoobrini, aga seda juhul, kui tehakse adekvaatseid otsuseid. Tõus ei saa olema kiire, kuid novembrist algab uus protsess. Siis peaks toimuma midagi väga suurt ja üllast. 2010. aasta aprilli alguses saabub teine samasugune aeg ning juuli lõpus 2010 kolmas. See võiks olla nende kardinaalsete meetmete rakendamine, mis tooksid kriisist välja.



Negatiivse programmi kohaselt oleme augustist novembrini täielikus poliitilises kriisis, käib kemplemine ning majandusega pole kellelgi aega tegelda. Mistõttu kestab põhjasolek novembrist 2010. aasta juulini.



Tänavu veebruari lõpus alanud protsessid annavad järelkaja septembri keskpaigas ning neile tõmmatakse joon alla jõulude paiku. Usun, et see on seotud poliitiliste asjadega.


Aasta 2010 tuleb tõeliselt vastuoluline, kuid juhul kui targalt käitume, võime saada välistoetust. Mis ei tähenda, et tuleval aastal võiks elujärg kohe paremaks minna.



See heaolu, milles veel mõne aasta eest elasime, oli ju ebanormaalne. Praegu käib tasakaalustamise protsess nii meil kui ka kogu maailmas ning loodetavasti saavutame selle järgmise aasta jooksul. Midagi ei muutu enne, kui muutuvad väärtushinnangud.



Juta Tani

kaardipanija


Taro kaardid näitavad, et ega sel aastal veel elu väga lahedaks lähe, ehkki minu vaimne õpetaja elamise kunsti maailmaorganisatsioonist ütleb, et selle aasta teisest poolest hakkab Euroopa ja Ameerika majandus jõudsa sammuga ülesmäge minema. Et paanikaks põhjust pole ning negatiivsusega kaasa minna pole vaja.



Selle aasta kohta tuli välja torni kaart, mis tähendab, et alla kukuvad just need inimesed, kes arvasid, et ei pea kunagi elevandiluust tornidest alla tulema. Aga pidid siiski, ning nuusutama pori lõhna.



Järgmise aasta peale tuli reinkarnatsiooni kaart, mis tähendab uut algust, pluss ja miinus saavad kokku. Inimesed mõistavad vaimse jõu tähtsust ja et ainelisele panustamine edu ei too. Tuleb ka rõõmustamise kaart ning alkeemia, mõõdukuse kaart.



Ülejärgmise aasta peale tulid aga ülempreestri, keisri, maailma ja sauade ehk võidu kaardid. Ning selline tore kaart nagu müntide kuninganna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles