Eesti Post: maksikirja kallinemine postipakkide uputust ei põhjustanud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Posti pakiautomaadid on pidevalt täis ning saatjad ei saa oma pakke sinna panna.
Eesti Posti pakiautomaadid on pidevalt täis ning saatjad ei saa oma pakke sinna panna. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi probleemid Eesti Posti pakiautomaatidega on tekkinud  pärast maksikirja kallinemist, on postifirma kinnitusel postipakkide uputuse põhjuseks pigem konkurendi hinnatõus ja aina arenev e-kaubandus. 

«Eks see (maksikirja hinnapoliitika muutus - toim.) mõjutas, aga sellel on väike osa. E-kaubandus aina kasvab, me näeme, kui palju tellitakse e-poodidest. Kindlasti aitas sellele kaasa  ka Smartposti hinnatõus,» loetles Eesti Posti pressiesindaja Inge Suder põhjuseid, miks firma postipakkide saatmisel hädas on. Pressiesindaja kinnitusel on pakkide saatmine kasvanud aasta algusest alates igakuiselt. Kui tavaliselt on aasta alguses väike langus, siis nüüd on pakimahud  igakuiselt see kasvanud. «Võrreldes jõuludega on pakimaht praegu kahe kordne,» tõi ta näite.

«Põhiliselt tellitakse riideid ja tehnikat ja siis on see paki suurus S ja M,» rääkis Suder. Jõude ei seisa ka nö L ja XL suuruste pakkide jaoks mõeldud kapid.

Kuna pakiautomaatide täitumise tõttu on mitmel pool Eestis tekkinud probleeme, siis paigaldab postiettevõte  üle Eesti lisaks kaheksa uut ja suuremat automaati. Pakkide lahtreid tuleb juurde ligi poole võrra. Uue tehnoloogiaga pakiautomaadid jõuavad Eestisse järgmisel nädalal.

Kaasaegsemad ja suurema mahutavusega pakiautomaadid paigaldatakse Tallinnasse, Tartusse, Pärnusse ja Viljandisse.

Uute pakiautomaatide rajamine peaks Suderi sõnul  leevendama praegust olukorda ning vajadusel on firma valmis paigaldama juurde veel uusi pakiautomaate.

 Kuni uute pakiautomaatide tulekuni jätkavad kullerteenindajad populaarsemate pakiautomaatide juures saadetiste vastuvõtmist ja väljastamist.

Kas ja kuidas on maksikirja reform mõjutanud Eesti Posti konkurendi Itella Smartpost  tööd, ei soovinud firma juht Risto Eelmaa konkurentsi reeglitele viidates öelda.

«Aprilli alguse mahud näitavad väga edukat kuu algust ja märts oli sama edukas kui meie senine kõigi aegade rekordkuu 2012 detsembris,» mainis ta.

Saadetavatest pakkidest valdav enamus on S suuruses pakid (kuni 12cm kõrged) ning paki suuruses olulist osakaalude muutust täheldanud ei ole. «Aga kui vihjate, et kas Eesti Posti maksikirjad on leidnud ka tee Itella SmartPOST pakiautomaati, siis jah seda kindlasti,» kinnitas Eelmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles