Tomatiblogi: kuidas taime pikeerida?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tomatitaim
tomatitaim Foto: Liis Velsker

Kui tomatitaimel hakkab idulehtede vahelt paistma esimene pärisleht, on aeg hakata pikeerima. Selleks kasutatakse pikeerimispulka või peenikest pliiatsit. Pikeerimispulga abil võetakse taim mullast välja ja pikeeritakse idulehtedeni mulda.

«Muld tuleks korralikult niisutada, siis on kergem taimi kätte saada,» soovitas Hansaplanti aednik-klienditeenindaja Eve Urva.

Juur näpistatakse kolmandiku võrra tagasi, et areneks tugevam juurestik. Nõrgemaid ja kiduramaid taimi ei tasuks pikeerida.

Tomatitaimed pikeeritakse 10-sentimeetrise läbimõõduga potti. Seejärel taimi kastetakse. Noored taimed on soovitatav edasi kasvatada natuke jahedamas (17–20 kraadi), siis ei veni nad välja. «Parem natuke jahedam kui kõrgem temperatuur,» ütles Urva.

Ära ei tohiks unustada ka valgust. Valgemas areneb ilusam ja tugevam taim. Tomatitaimi võib hakata väetama umbes 10 päeva pärast.

Tomatid võib maha istutada siis, kui öökülmad on möödas. Kõrgekasvulised tomatid võiks istutada siis, kui esimene õiekobar taimel on avanenud, ja madalamat sorti tomatitaimed enne õiepungade avanemist. Välja saab tomatitaimed tavaliselt istutada maikuu keskel, 15. või 16. kuupäeva paiku.

Tomatite kasvatamise katses osalev Nõmme perekond andis teada, et pikeeris 11. märtsil mulda külvatud tomatitaimed 5. ja 6. aprillil. Pereisa sõnul on tänavu mulda pandud pisut liiga palju seemneid: kasvamas on ligi 60 taime, kuigi neile piisaks ka 30st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles