Idandamisega saab hakkama igaüks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idude kasvatamiseks piisab lihtsast klaaspurgistki.
Idude kasvatamiseks piisab lihtsast klaaspurgistki. Foto: Toomas Huik

Pea igast suuremast toidupoest on võimalik osta paar eurot maksev karp idusid. Kellel aga on kodus olemas pooleliitrine klaaspurk, võib neid ilma suurema vaevata ka ise kasvatada.

«Hästi lihtne on idandada mungube. See on kindla peale minek, kuna need idanevad kiiresti ning idandamisel on keeruline midagi nässu keerata,» rääkis aiakujundaja Evely Karvak, kes on aastaid kodus igasuguseid taimi idandanud. Algaja võiks katsetada ka tatra ja läätsede idandamisega.

«Läätsi, nagu ka herneid ja ube, võib idandada, aga seda tehes tuleb meeles pidada, et neid ei tohi toorelt süüa, vaid tuleb enne söömist mõni minut kuumutada, kas siis röstida või keeta,» rõhutas Karvak. Toorelt sobib süüa mungube ja põld-lambaläätsi.

Aiandus- ja ökopoodides on müügil ka mitmesuguseid idandamissegusid, aga neid valides soovitab kogenud idandaja esmalt valida variandi, kus on sees ka suuremaid seemneid. Siis on suurem tõenäosus, et loodetud saak saadakse enne käärima minemist.

«Tavaliselt on neil pakenditel väike aken, kust on segu näha. Aga üldiselt kehtib reegel, et mida peenem segu, seda keerulisem idandamine on,» rääkis Karvak.

Suured seemnepakid

Kindlasti ei tasuks esimeseks katsetamiseks valida lina, sinepit, rukolat või lutserni, mis tekitavad lima. Nende puhul tuleb hoolas olla, et seemned käärima ei läheks. Ka nisu, rukis, oder ja kaer kipuvad kergesti käärima minema.

Kuigi kuivatatud mungube, kikerherneid ja tatart müüakse ka tavalistest toidupoodides, soovitas Karvak sealt seemneid ostes olla tähelepanelik, kuna neid võib olla eelnevalt töödeldud, ja siis ei ole lootustki, et neid idandada saaks.

«Näiteks tatra puhul reedab töötlemist värv. Pruun tatar on röstitud ning seda idandada pole mõtet,» tõi ta näite. «Aga kui on lihtsalt kuivatatud, siis võib tavapoest osta küll.»

Idandamiseks sobivad pea kõik seemned, mida külvatakse köögiviljaaeda, v.a tomati ja põldoa seemned, mida peetakse mürgiseks. Aianduskauplustes külvamiseks müüdavates redise ja sinepi seemnepakkides on väga väikesed kogused, seetõttu on need ebapraktilised ja kallid, samuti võivad need olla kemikaalidega töödeldud. Idandamiseks mõeldud seemnepakid on üldjuhul märksa suuremad.

Aianduspoodides on müügil spetsiaalseid vahendeid idandamiseks, kuid Karvaku sõnul saab kodus väga hästi hakkama ka klaaspurgi ja marlitükiga.

«Purgiga on väga lihtne teha, loputad paar korda päevas läbi ja keerad tagurpidi, et liigne vesi saaks välja valguda,» jagas ta näpunäiteid.

Poes on müügil spetsiaalse kaanega idandamispurgid, kuid sama hästi võib ka ise tavalisele plastmasskaanele augud sisse toksida või lihtsalt marlitükiga purgisuu kinni katta.

Kiiresti idanevad ja suured seemned – näiteks mungoa omad – võib panna pärast leotamist sõelale ning neid siis sõela peal hoides loputada, kuid nii kipuvad idandid kergemini ära kuivama kui purgis. On ka olemas spetsiaalne klaasalusel olev sõel, millele saab panna seemned, vesi on all alusel.

«Mina olen kasutanud sõelaga anumat idandamiseks, kui seemned on hästi peened ja idanema minek võtab kauem aega. Selle meetodiga tuleb olla hoolas ja vaadata, et vesi liiga väheseks ei auraks, ning loputamise asemel on vaja vett anumas vahetada,» jagas Karvak näpunäiteid.

Lusikatäiest peotäis

Kuigi mõnes kohas on soovitatud, et idandada tuleks hämaras, kinnitas Karvak, et tema kodus seisavad idandipurgid kapi peal, mitte pole köögikapis peidus.

«Kindlasti ei maksa neid päikese kätte panna, sest see närtsitab need ära,» lisas kogenud idandaja.

Esimest korda proovides tasuks näiteks mungube idandades silmas pidada, et liiga palju ei maksaks neid purki panna.

«Neid võiks purgis olla kuni veerand mahust, sest kui panna pool purki täis, siis idanedes ei mahu need enam sinna lihtsalt sisse ära,» lausus Karvak.

Kuigi lutsernil on suhteliselt peenike seeme, paisub ka see tublisti ja nii saab väikesest lusikatäiest suure peotäie idandeid. Idude kasvamiseni võib kuluda paar päeva nagu mung­oal, aga kress-salatit tuleb oodata pea nädal. Valmis idusid võib külmkapis hoida kuni paar päeva. Seal ei kasva need enam edasi ega lähe ka ruttu vanaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles