Lugeja küsib: kas kinnisvarahinnad on tõesti tõusma hakanud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

E24 lugeja küsis, kas kinnisvarahinnad on tõesti tõusma hakanud nagu müügikuulutustest paista võib ning kui see tõele vastab, siis mis hinnatõusu põhjustab?

Vastab Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson:

Müüjatele on see hea uudis, ostjatele halb uudis, kuid kinnisvarahinnad on tasahilju tõusnud juba viimased 4 aastat. Näiteks Tallinnas on keskmise korteriomanditehingu hind võrreldes kriisipõhjaga 2009. aastal tõusnud 65 protsendi võrra.

See number ei ole küll absoluutne tõde, sest kriisi ajal oli palju sundseisus müüke, seda nii arendajate, kui ka eraisikute puhul, mis viis statistilise keskmise iga kuu järjest madalamale. Samuti osteti rohkem halvas seisukorras ja taskukohasemaid varasid, täna aga rohkem uusi ja renoveeritud elamispindu, mis omakorda tehinguhinda üles ajab.

Kuid pool märgitud tõusust on kindlasti olnud otsene vara väärtuse kasv, mis on aset leidnud eelkõige nõudluse kasvu tõttu. Samas peame märkima, et mitte igas linnas ei ole tõus sellisel kujul aset leidnud - väiksemates maakondade keskustes ja suurematest linnadest ka Pärnus on hinnatase väga sarnane sellele, mis oli kriisi ajal. Ehk kokkuvõtteks - kriis ei ole igal pool läbi. Nõudlust kasvatavad aga stabiilsem majanduskeskkond, suurenenud tööhõive, vähem negatiivseid rahvusvahelisi sõnumeid ja sellest tingitud suurem kindustunne tuleviku ees- inimesed julgevad taas kinnisvara soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles