Veisehakkliha võib seahakklihast rasvasem olla

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kivisalu.
Indrek Kivisalu. Foto: Toomas Tatar

Tippkoka Indrek Kivisalu sõnul tasuks hakklihas veise- ja sealiha osakaalu asemel tähelepanu pöörata hoopiski rasvasisaldusele.

«Me küll tavapäraselt oletame, et veis on tai ja siga on pekk, aga see ei pruugi nii olla. Võib olla ju ka hästi rasvane veise jaotustükk ja taine sealiha,» selgitas Kivisalu.

Kivisalu soovitab hakkliha ostes jälgida osakaalu asemel hoopis rasvasisaldust grammides või rasvaprotsenti.

Kui lähemalt hakkliha etikette uurisime, selgus näiteks, et Rimi koduse hakkliha puhul on rasvaprotsent alla 25, samas aga 59 protsenti tootest moodustab sealiha ja 40 protsenti veiseliha. Stockmanni hakklihal on rasvaprotsent 25, ehkki 70 protsenti hakklihast moodustab veiseliha ja vaid 30 protsenti sealiha.

«Mõnedesse toitudesse sobibki rasvasem kodune hakkliha, näiteks kodusesse hakk-kotletti, kuhu paneme ka saia sisse. Kui on hunnik saia, siis peab olema ka midagi, mis seda mahlasemaks ja maitsekamaks teeks,» rääkis Kivisalu. Tema hinnangul ei maksaks hakkliha ostes keskenduda sellele, kas toode on kalorivaene. «Pigem hakkab trend minema selles suunas, et me ei soovi osta enam mingit kahtlast analoogi light-sildi all, vaid tahame ikka saada puhast toodet,» ütles Kivisalu.

Samuti annab koka sõnul rasv toidule parema maitse. «Muidugi tahaks kõik, et toit oleks kalorivaene ja samas maitsev, aga seda korraga siiski ei saa. Tegelikult saab, aga siis tulebki appi kutsuda sõber keemia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles