Kuidas praadida õigesti hakkliha?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu ülejääke saab edukalt ära kasutada näiteks kotlette valmistades.
Toidu ülejääke saab edukalt ära kasutada näiteks kotlette valmistades. Foto: Toomas Tatar

Hakkliha ja hakk-kotleti praadimise juures on omad nipid. Kui nendest kinni ei peeta, on tulemuseks vees ja rasvas podisev pada.

«Hakkliha puhul on väga oluline praadida hästi kuumal temperatuuril, põhimõtteliselt nii kuumal kui võimalik,» selgitas tippkokk Indrek Kivisalu, kelle sõnul ei hakka õiget tehnikat kasutades ükski hakkliha praadimisel vett välja ajama.

Pannile tuleb kindlasti lisada õli. «Õli soodustab lihale esmase kooriku teket ja koorik ei lase mahladel välja tulla,» põhjendas Kivisalu.

Kui õli hakkab kergelt suitsema, siis on pann hakklihaks valmis. Hakkliha tasub pannile panna korraga nii palju, et see katab umbes kaks kolmandikku panni pinnast. «Nii ei jahtu pann maha. Mida rohkem on massi, seda rohkem jahutab see panni pinda ja on suurem tõenäosus, et liha hakkab vett välja ajama,» õpetab spetsialist.

Samuti ei tohiks lihamassi kohe pannil segama hakata. «Iga liigutus ja segamine jahutab panni.»

Õhuline tekstuur oluline

Seega, kui praadida hakkliha kastmesse või näiteks pitsale, siis võiks eelnevalt lihamassi käte vahel väiksemateks tükkideks jaotada. Õhulise tekstuuriga hakklihaga on kodukokal ka lihtsam ümber käia. Stockmanni, Grossi ja Uvicu kodune hakkliha aga kipub olema ühtlane mass, mida on pannil eraldada raskem. Uvicu vedelamast hakklihast oli keerulisem ka kotletti vormida. See kipub pannil ära vajuma.

Rimi kodune hakkliha on aga tunduvalt heledam ja Kivisalu hinnangul on seda tunduvalt rohkem peenestatud. Tegelikult võiks hakkliha siiski olla kiuline, mitte ühtlast värvi mass, mis ei luba isegi oletada, millest see koosneda võib.

Kui hakkliha on pannil pruuniks tõmbunud, siis võib seda pannilabidaga tükeldama asuda.

«Kui kotlet vetrub, siis on see märk, et kotlet on seest toores. Selle võiks panna ahju, aga tegelikult toimub kotlettidel järelküpsemine omas mahlas ka siis, kui kuumus on maas,» õpetab tippkokk.

Hakkliha maitsestamiseks kasutab tippkokk enamasti lihtsalt soola ja pipart. «Maitseaine eesmärk on esile tuua tooraine enda maitset, mitte rõhutada maitseainet. Me ei saa teha hakklihast ürti,» põhjendas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles