Katse: milline lihatööstus teeb Eestis parimat hakkliha?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine presidentide Arnold Rüütli ja Toomas Hendrik Ilvese peakokk, kokandusstuudio Food Studio juht Indrek Kivisalu hindas Postimehe palvel erinevate tootjate hakkliha. Seekord võtsime luubi alla koduse hakkliha, mis on Eesti köökides levinumaid tooraineid.

Ehkki veterinaar- ja toiduameti kinnitusel tohib hakklihaks nimetada vaid seda kaupa, kus on lisaks lihale kuni üks protsent soola, kaasasime huvi pärast testi ka Grossi hakklihasegu, kus lihasisaldus 98 protsenti.

Külmkappi rändasid aga tagasi Rimi ja Uvicu kodused hakklihasegud, mis sisaldasid lihaga pea sama palju E-aineid, rasva ja joogivett. Ülejäänud suurpoodidest leitud seitsme tootja hakkliha oli vähemalt etiketi põhjal oma tiitli välja teeninud.

Ka Maxima kodune hakkliha, mis kummalisel kombel kannab hoopis nime «hakitud seguliha», ehkki sisaldab 50 protsendi ulatuses sealiha ja 50 protsendi ulatuses veiseliha. Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid kinnitas, et poekett hakkab edaspidi «seguliha» asemel etiketile «hakkliha» kirjutama. Seguliha märgib kliendile, et peale liha on tootesse lisatud veel mingit kraami, sageli sellepärast, et kaupa veidi odavama hinnaga müüa.

Grossi koduses hakklihasegus leidub lisaks veise- ja sealihale joogivett ja lihavalku. «Joogivesi on vajalik lihavalgu punnutamiseks, sellest lähtuvalt on joogivesi märgitud hakklihasegu koostises,» selgitas aktsiaseltsi OG Elektra juhatuse esimees Tarmo Terav.

Kui etikettidest ülevaade saadud, läks pannil testimiseks, mille käigus hindas Kivisalu hakkliha välimust, lõhna, seda kui lihtne kodukokal sellega pannil toimetada on ja viimaks ka maitset.

Igast hakklihast vormis Kivisalu keskmise suurusega hakk-kotleti, mida praadis tulikuumal õlisel pannil.

Lihalõhn on neutraalne

Tippkoka hinnangul on värske hakkliha üsna neutraalse lõhnaga ning olgu öeldud, et vänget või veidrat lisalõhna ei olnud ühelgi testis osalenud hakklihal.

Enne maitsmist murdis ta näppude vahel iga hakk-kotleti pooleks, et hinnata rasvasisaldust. Kõige rasvasema kotleti tiitli sai Valga lihatootja Maks ja Moorits. Teisel kohal oli Maxima kotlet. Veidi kuivemaks jäi Stockmanni kotlet, milles veiselihasisaldus kõige suurem.

Õiget lihamaitset tundis Kivisalu kõige enam Rakvere, Maks ja Mooritsa ning Saaremaa kotlettides. Maxima ja Uvicu kotletid olid üllataval kombel soolased. «Nagu valmis kotlet, mina soola rohkem ei panekski,» kommenteeris Kivisalu. Sool oli etiketile märgitud hoopis Rimi hakkliha puhul, kuhu peakokk oleks jällegi soola lisada soovinud. «Maitse on tühi ja värv heledam.»

Kokkuvõttes soovitab Kivisalu usaldada kodumaiseid tegijaid. «Tegelikult kasutavad paljud tootjad hakkliha puhul väga kvaliteetset liha, pole mõtet riskida ja selleks liha kuskilt sisse osta,» selgitas Kivisalu. «Kui näiteks vorst töödeldakse ettevõttes lõpuni välja, siis ei Rakvere ega Saaremaa ei tea, kuidas klient hakkliha tarbib. Kas küpsetab lõpuni või pistab pooltoorelt nahka.»

Tulemused

I koht: Saaremaa kodune hakkliha

• Koostis: 50% veiseliha, 50% sealiha

• Rasvasisaldus: alla 30%

• Kilohind: 7,40 eurot

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: mahlane, kuid mitte rasvast nõretav; õhuline koostis, mistõttu on hakkliha pannil kerge eraldada; ei ole liiga pudi; kõrvalmaitseteta; hea liha maitse

II-III koht: Rakvere kodune hakkliha

• Koostis: 50% veiseliha, 50% sealiha

• Rasvasisaldus: alla 25%

• Kilohind: 5,48 eurot

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: mõnus konsistents; kerge pannil eraldada; lihakiud näha, ei ole liiga peeneks hakitud; võiks olla natuke mahlasem; korralik hakkliha

II-III koht: Maks ja Mooritsa kodune hakkliha

• Koostis: 50% veiseliha, 50% sealiha

• Rasvasisaldus: alla 30%

• Kilohind: 6,20 eurot

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: kõige rasvasem, lausa nõretav; toorelt väga õhuline konsistents, neutraalne lihalõhn

IV koht: Maxima hakitud seguliha

• Koostis: 50% veiseliha, 50% sealiha

• Rasvasisaldus: alla 30%

• Kilohind: 3,69 eurot

• Päritolumaa: Leedu

Kommentaarid: üks rasvasematest; soolane, kuigi etiketil soola pole; maitselt nagu valmis kotlet; hoiab vormi; kerge toimetada pannil

V koht: Stockmanni hakkliha

• Koostis: 70% veiseliha, 30% sealiha

• Rasvasisaldus: 25%

• Kilohind: 4,90 eurot

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: pisut kuiv; hakkliha toorena ühtlane mass, raskem ümber käia; Harju keskmine

VI-VII koht: Rimi kodune hakkliha

• Koostis: 59% sealiha, 40% veiseliha, 1% soola

• Rasvasisaldus: alla 25%

• Kilohind: 5,50 eurot

• Päritolumaa: Holland, Poola

Kommentaarid: teistest heledam, liha on väga peeneks aetud, kuid siiski õhuline; üsna mahlane, tühjem maitse; soola ei tundnud

VI-VII koht: Grossi kodune hakklihasegu

• Koostis: 50% veiseliha, 48% sealiha, joogivesi, lihavalk

• Kilohind: 4,88

• Rasvasisaldus: mitte üle 30%

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: mahla nagu oleks; heledam; toorelt ühtlane mass, mida raskem praadida

VIII koht: Uvic kodune hakkliha

• Koostis: 50% veiseliha, 50% sealiha

• Rasvasisaldus: kuni 30%

• Kilohind: 2,40

• Päritolumaa: Eesti

Kommentaarid: väga vesine, rasvane; siin oleks nagu soola sees; lihapasta; vedel mass, mida raske vormida; kotlett vajub pannil ära

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles