Osram paiskab müügile odavad LED-pirnid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osram hakkab tootma odavaid LED-pirne.
Osram hakkab tootma odavaid LED-pirne. Foto: Reuters / Scanpix

Saksa firma Osram toob turule vähem kui 10 eurot maksva LED-pirni, et kasvatada oma osa sel aina laieneval turul. Eestisse peaksid odavad LED-pirnid jõudma veel sel aastal.

LED-pirnid asendavad koguvad populaarsust, kuna on vastupidavamad ning kasutavad vähem elektrit, kirjutab Reuters. Praegu maksavad need märksa enam kui tavalised hõõglambid või säästupirnid, mistõttu koju neid ei soetata.

Osrami pressiesindaja teatas täna, et alates juunist tuleb Saksamaal müügile 9.95 maksev LED-pirn, mida sobib kasutada  40-vatise hõõglambi asemel. Teised samalaadset valgust andvad LED-lambid maksavad Euroopas ligi 15 eurot.

Osrami kinnitusel kestab nende LED-pirn 15 aastat. Samuti lubavad nad varsti 60vatist hõõglampi asendavat LED-pirni, mille hind jääb samuti alla 10 euro.

Tiia Vok Osrami Eesti esindusest kinnitas, et neid odavaid LED-lampe on Eestisse müügile oodata hooaja alguseks. «Valgustusmaailmas loetakse sügist hooaja alguseks, kui pimedaks läheb ehk kusagil septembris tullakse pirne ostma,» selgitas Vok.

Voki sõnul jõuavad turule järjest odavamad tooted, mille omadused ei ole 100 protsenti võrreldavad praegu müügiriiulitel olevate LED-pirnidega. «Nende puhul on mõnede omaduste arvelt kokku hoitud, näiteks hämaradamisvõimalust neil tõenäoliselt puudub, kuigi kallimal seerial see on,» tõi ta näite. Voki sõnul on sellised odavad LED-pirnid kui tavalised hõõglambid, ainult 40 vati asemel tarbivad nad 8 vatti voolu. Voki sõnul on alust arvata, et ka 60-vatiseid asendavad odavad LED-pirnid peaksid sel aastal Eestisse müügile jõudma.

Osrami teade tehti avalikuks kuus nädalat pärast seda, kui US firma Cree tõstis oma kvartali kasumi prognoosi ning teatas, et hakkab 40-vatist hõõglampi asendavat LED-pirni USAs  müüma vähem kui 10 dollari eest.

Konsultatsioonifirma McKinsey on teatanud, et LED-pirnide läbimüük rahvusvahelise nõudmise tõttu seitsmekordistub, kasvades aastaks 2020 pea 65 miljardini.

Nõudluse haripunkt peaks saabuma järgmisel aastal ning seejärel peaks see vaikselt vaibuma, kuna LED-pirnid kestavad teistest märksa kauem, seega pole tarbijatel põhjust uusi soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles