Miks kartulikrõpsud sõltuvust tekitavad?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikrõpsud.
Kartulikrõpsud. Foto: Valgamaalane

Saksamaa teadlased väidavad, et on jõudnud üsna lähedale lahendamaks müsteeriumi, miks on peaaegu võimatu avada kartulikrõpsude pakki ilma selle lõpuni tühjaks söömist.

Erlangen-Nurembergi ülikooli teadlased otsivad kartulikrõpsudest seda maagilist koostisosa, mis toote nõnda vastupandamatuks muudab. Professor Tobias Hoch ja tema uuringumeeskond tahavad teada, mis paneb inimesi ka siis krõpse edasi sööma, kui kõht on juba täis saanud, kirjutab The Local.

Hochi sõnul ei tee kartulikrõpse sõltuvusttekitavaks mitte ainult rasv ja süsivesikud, kuid koostisosa, mis aktiveerib ajus naudingu- ja premeerimiskeskuse. «Kartulikrõpsude mõju aju aktiivsusele saab vaid osaliselt selgitada selles sisalduvate rasvade ja süsivesikutega,» lausus Hoch ja lisas: «Seal peab olema midagi muud, mis teeb krõpsud nii ihaldusväärseks.»

Katsetes rottide peal leidsid teadlased, et rottide aju premeerimis- ja sõltuvuskeskus lülitus krõpsude söömise ajal eriti intensiivselt tööle, kuid aktiveerus teiste samaväärse rasvasisalduse ja süsivesikurikaste toiduainete söömise ajal tunduvalt vähem.

Hoch ütles, et rotid tuhnisid ja otsisid kartulikrõpse suure hoolega, mis tähendab, et mingi koostisaine tekitas nendes rohkem huvi.

«Lõõgastumisest tingitud ülesöömist esineb peaaegu kõigil inimestel,» sõnas Hoch. Teadlane loodab välja töötada ülekaalulisuse vastase ravimi, kui on avastanud müstilise sõltuvusttekitava koostisaine.

Kui teadlastel õnnestuks avastada aine, mis snäki söömise ajal ajus naudingu- ja premeerimiskeskuse aktiveerib, saaksid nad keskuse ka vajadusel sulgeda, et ennetada kõrge kalorisisaldusega snäkkide söömist täiskõhu korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles