Tööandjad: töökuulutuses palgavahemiku avaldamine jäägu vabatahtlikuks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökuulutused.
Töökuulutused. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Tööandjate Keskliit ei toeta ideed kohustada tööandjaid töökuulutustes palgavahemikku avaldama, kuna sellel ei oleks käegakatsutavat eesmärki.

«See peaks jääma ikka tööandjate enda otsustada või personalifirmade soovitada, milliseid andmeid nad kuulutuses avaldavad, et leida endale sobivat tööjõudu,» ütles tööandjate keskliidu juhataja Marek Sepp Postimehele.

Igal reeglil ja kohustusel peaks Sepa sõnul olema oma kindel eesmärk, kuid seoses palgavahemiku avaldamisega ta seda ei näe. «Selline kohustus ei muudaks midagi oluliselt paremaks,» tõdes ta.

Tööandja võib palgavahemiku kuulutuses avaldada, kui see aitab tema hinnangul sihtgrupini jõuda. Palga tegelik suurus lepitakse aga alati kokku läbirääkimiste käigus.

«Eks see palgavahemiku varjamine ole ka tööandja jaoks omaette risk, kuna osa inimesi võib pärast palganumbri teada saamist töökohast loobuda,» lausus Sepp, kes saab aru tööotsijate soovist olla palganumbriga kursis juba enne tööintervjuule minekut.

«Kui tööandja ei pea aga vajalikuks enne palgavahemikku avaldada, siis saab inimene sellest juba ise omad järeldused teha,» tõdes ta. 

Sepp leidis, et ka tulevikus ei peaks riik liigselt värbamisprotsessi sekkuma, las head tavad kujunevad praktika käigus.

«Selge on see, et lisaks palgainfole võib töökuulutuste puhul tekkida ka muid küsimusi töö kohta.  Seega palgainfo üksinda ei anna täit selgust näiteks töömahu ja palgasuhte kohta,» märkis Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles