Üksikutest hobuselihatoodetest leiti keelatud valuvaigistit

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihaproov.
Lihaproov. Foto: SCANPIX

Tuhanded Euroopa veiselihatoodetest võetud proovid näitasid, et pea üks 20 lihatootest sisaldas märgistamata hobuseliha, teatas Euroopa Komisjon.

Kokku võeti rohkem kui 4000 DNA proovi, et välja selgitada tooteid, mis sisaldavad märgistamata hobuseliha. 193 toodet hobuseliha ka sisaldas.

Enam kui 3000 lihatoote puhul uuriti, kas toode võib sisaldada fenüülbutasooni – valuvaigistit, mis võib inimesele kahjulik olla. Seadusevastane on anda fenüülbutasooni loomadele, kes müüakse hiljem inimestele toiduks mõeldud toodete valmistamise eesmärgil. Seda leiti 16 proovist. Seejuures 14 proovi oli võetud Suurbritanniast, üks Iirimaalt ja üks Tšehhist.

Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste voliniku Tonio Borgi kinnitusel on tegemist seetõttu eelkõige tarbija petmisega, kus pakenditele ei kirjutatud toidu täpset koostist. Toiduohutuse probleem on antud juhul aga teisejärguline.

Kõige rohkem leiti märgistamata hobuselihaga tooteid Prantsusmaalt. Seal võeti 353 proovi ning 13,3 protsenti proovidest näitas hobuseliha sisaldust. Teisel kohal oli Kreeka ja kolmandal Läti. Lätis võeti 70 proovi, millest 10 protsenti sisaldasid hobuseliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles