Vaata nippe, kuidas kile- ja paberkotti taaskasutada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilekotid.
Kilekotid. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Rimi soovib jagada teavet kile-, paber- ja riidekottide heade ja halbade omaduste kohta ning nippe, kuidas erinevaid kotte taaskasutada.

Kilekott

Kilekotid ei ole tehtud loodussõbralikust materjalist. Näiteks on vette sattunud kilekotid loomade ja lindude jaoks ohtlikud. Veelinnud ja loomad neelavad alla kilekoti tükke, mis ummistavad nende sisikonna. Samuti kulub kilekoti lagunemiseks looduses 500-1000 aastat. Seetõttu oleks mõistlik oma tarbimiskäitumises teha muutusi ning piirata kilekottide ostmist. Iga kord poest uut kilekott soetada ei ole mõttekas.

Kui aga koju on kogunenud palju kilekotte, on mõistlik neile uus elu anda ja neid majapidamises otstarbekalt kasutada.

Siin on mõned nipid, kuidas kilekotte taaskasutada: 

  • Kasuta ostukotti hiljem prügikotina. Sel juhul ei pea ostma spetsiaalseid prügikotte.
  • Võta kott uuesti poodi kaasa (hea on näiteks kilekott panna käekotti või taskusse, nii on poodi minnes see alati kaasas ega pea uut kotti ostma).
  • Kasuta kilekotti asjade ja riiete hoiustamiseks kapis. 

Paberkott

Poodides on viimastel aastatel olnud müügil ka paberkotid, mida kasutatakse alternatiivina traditsiooniliste ostukottide asemel. Paberkottide tootmine saastab siiski loodust, kuna selle tootmiseks kasutatakse puitu ning lagundamisel eritub sellest palju metaani. Kuigi paberkott tundub kilekotist nutikam valik, on sellel mõned miinuseid. Näiteks ei pea see vastu pidevale kasutamisele, seega jääb ta oma vastupidavuselt teistele kottidele alla.

Ka paberkottidel on võrreldes laialtlevinud kilekottidega mitmeid taaskasutusvõimalusi: 

  • Paberkotte on mõistlik kasutada, kui näiteks kodus on ahjuküte. Oma aja ära elanud kotid saab ära põletada.
  • Vanu paberkotte saab kasutada näiteks käsitöös ja meisterdamiseks.

Riidest kott

Kilekoti asemel on loodussäästlikum kasutada poeskäikudeks riidest kotti. Ka on riidest kott kokkuvõttes rahakoti jaoks sõbralikum, kuigi maksab rohkem kui kilekott. Riidest poekoti eluiga on kordi pikem kui kilekotil. Samuti on selle kandevõime suurem ning sangad ei veni välja.

Samas ei ole ka riidest kott alati parim lahendus. Poes käies juhtub ikka, et näiteks piimapakk hakkab lekkima või puruneb jahupakk. Tulemuseks on määrdunud kott, mida enne taaskordset kasutamist pesema peaks. Sage pesemine aga lühendab koti eluiga ning materjali vastupidavust.

Riidest koti puhul tasub meeles pidada: 

  • Osta poest riidest kott ning kasuta seda igapäevaselt ostukotina
  • Tee ise näiteks vanast T-särgist omanäoline poekott.

Veel alternatiive

Kui on plaanis suuremad sisseostud, võta poodi minnes kaasa näiteks mahukam seljakott. Sellega kaupa koju viies ei tundu ostukott ka nii raske, kuna raskus ei lange ühele käele. Mõned poed pakuvad ka võimalust viia kaup koju kastiga, mida üldjuhul saab teha tasuta. Seda mõtet tasuks kaaluda, kui kaupa pole väga palju plaanis osta. Rasket kasti on ebamugav süles kanda. See variant sobib eelkõige autoga poeskäijatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles