Hädas klient: allume jäätmevedaja diktatuurile

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Eesti Keskkonnateenused prügiveoauto.
AS Eesti Keskkonnateenused prügiveoauto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elva linnas elava Toomas Jõgi jäätmeid pole prügiveoauto ära viinud ligi aasta aega. Eesti Keskkonnateenuste sõnul ei saa prügi vedada sissesõiduteel kasvavate mändide tõttu.

Toomas Jõgi sõnul ei ole AS Eesti Keskkonnateenused tema kodust prügi ära vedanud perioodil aprill 2011 kuni detsember 2012. Käesoleva aasta jaanuaris konteinerit ühe korra tühjendati, kuid kahel sellele järgnenud kalendrikuul mitte. Keskkonnateenuste koduleheküljel on mehe sõnul üleval andmed, et tal on jäätmeid koguva ettevõtte ees võlgnevus. Vastust ta oma võla kohta firmalt ei saanud.

«Nüüd leidsin postkastist Eesti Keskkonnateenuste arve, kuhu oli märgitud kahe viimase kuu kohta tühisõidud, vaatamata asjaolule, et jäätmekonteiner on juba aastaid paiknenud kinnistu piiril kõvakattega sissesõidutee kõrval,» selgitas Jõgi.

Jõgi pöördus taas Elva linnavalitsuse poole, kuid erilist abi ta sealt ei oota. «Olen varasemal perioodil korduvalt pöördunud Elva linnavalitsuse keskkonna spetsialisti poole ja paraku tulutult, sest väidetavalt sel ajal veel Veolia Keskkonnateenused nime kandnud ettevõte ei pidavat tavaliselt kaebustele vastama,» teatas ta.

Jõgi on enda sõnutsi mitme tuttava käest kuulnud, et ka neil on olmejäätmete äraveoga olnud erinevaid probleeme ja nende lahendamine teenindajaga on osutunud võimatuks. «Eks enamik inimestest loobubki ja lööb n-ö käega, allub monopoolse jäätmevedaja diktaadile, kahjuks ma ei pea seda õigeks, sest kuuldavasti elame turumajandusega riigis.»

Haljastus segab

Kliendiga suhelnud Eesti Keskkonnateenuste töötaja Aire Jagusoni sõnul on ta vahetanud Toomas Jõgiga perioodil 2010–2011 kirju Laane 23 jäätmeveo osas, milles andis kliendile ennetavalt teada, et kinnistu sissesõidutee ei ole sobilik raskeveokiga liiklemiseks. «Sissesõiduteel kasvavad suured männid, mis segavad manöövrit teele keeramiseks, tee on kitsas ega ole sobilik raskeveokiga liiklemiseks,» selgitas ta.

Eelmisel perioodil peatusid Jagusoni andmetel veod seose tasumata arvetega. «Varasemalt saadetud kirjades pakkusime võimalust tuua kogumismahuti välja või kasutada tasulist mugavusteenust kogumismahuti käsitranspordil kaugemalt kui 10 meetrit. Jäätmevaldaja on oma vastustes olnud irooniline, solvav, nimetades vedaja esindajaid nürimeelseteks, kes ei ole elus Elvas käinud, ega ole näidanud soovi probleemi lahendada,» lisas Jaguson.

Jõgi seevastu väidab, et on jäätmeveo teenust kasutanud regulaarselt Elva linna elama asumisest alates, s.o. aastast 1986 ning kuni jäätmeveo piirkondade loomiseni ja nende jaotamiseni jäätmekäitlejate vahel toimus olmejäätmete vedu täiesti probleemideta. Alates 2008. aasta maikuust kasutas ta Eesti Keskkonnateenuste eelkäija Cleanaway teenuseid ning jäätmekonteinereid tühjendati korrektselt – kõrghaljastus ei seganud.

«Olen olnud sunnitud olmejäätmeid utiliseerima eramu keskkütte katlas, tekitades sellega nii moraalset kui ka otsest materiaalset kahju. Esiteks olen korstnast väljuva mürgise suitsu gaasiga häirinud naaberkinnistute elanikke, kahjustanud märkimisväärselt keskküttesüsteemi ja samuti ka ümbritsevat looduskeskkonda,» toonitas Jõgi.

Jaguson kinnitas, et nende firma on juhindunud oma töös Elva jäätmehoolduseeskirjast ja kehtivast lepingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles