Ka muruniiduk nõuab pidevat hoolt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniidukeid tuleb korralikult niitmisjääkidest puhastada.
Muruniidukeid tuleb korralikult niitmisjääkidest puhastada. Foto: Toomas Huik/Postimees

Olenemata muruniiduki margist tuleb see pärast kasutamist alati ära puhastada ning kes sügisese viimase niitmise järel seda teha ei viitsinud, tegi korrosioonile (õgimiseks) ja iseendale (kraapimiseks) korraliku kingituse.

Nii nagu niidukeid ostes loetakse viimasel ajal rohkem raha, üritatakse neid ka üha rohkem ise korras hoida ja putitada, rääkis Õhtulehele aastaid aiatehnikat remontinud ja hooldanud Tuljo Raudsepp, kelle kogemuse kohaselt saavad vanemad inimesed selle tööga paremini hakkama kui noored, kel puuduvad nii kogemused kui ka sobivad tööriistad.

Hooaja algusest lõpuni tuleb jälgida lõiketera, mis  suuremate ja tolmusemate niidupindade korral vajab suvel  teritamist vähemalt kaks korda.

Korralik niidukiomanik läheb uuele hooajale vastu uue õliga ja suurim prohmakas õlivahetuse käigus on see, kui niidukit kallutatakse vana õli väljavalamisel õhufiltri poole. Samuti tasuks papist õhufilter välja vahetada, kui aga niidukil on švammfilter, siis saab seda ka pesta.

Hoolas niidukiomanik vahetab keskeltläbi iga kahe aasta takka uue vastu ka süüteküünla ja kontrollib rataste lõtkusid.

Kes juhtus sügisel niiduki väntvõlli kõveraks sõitma ja jättis asja niisama, tegi vea, sest talvega on kõverus jäigastunud ja nüüd päästab vaid võlli vahetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles