Lugeja küsib: kes katab kodumasinate remondikulud üürikorteris?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis saab siis, kui pesumasin rikki läheb?
Mis saab siis, kui pesumasin rikki läheb? Foto: Panther Media/Scanpix

«Olen ühes korteris üüriliseks olnud juba mõnda aega ja mingeid probleeme ei ole olnud, tean, et kui lõhun omaniku vara, siis pean selle ka kinni maksma, ent nüüd läks järsku pesumasin rikki ning sain omaniku jutust aru, et kulutused pean kandma mina. Järgmisel hetkel võib katki minna külmkapp või pliit või... Kes siis kodumasinate kulud kandma peaks, kas üürnik või üürileandja?» küsib lugeja.

Vastab õigusbüroo Lepmets & Nõges jurist Kristjan Nõges.

Võlaõigusseaduse kohaselt võib üürnik nõuda üürileandjalt sellise puuduse kõrvaldamist, mille tekkimise eest üürnik ei vastuta ja mida ta ei pea omal kulul kõrvaldama.

Üürnik vastutab üksnes puuduse eest, mis on tekkinud asja hooletust või sihtotstarbele mittevastavast kasutamisest. Üürnik ei vastuta asja hariliku kulumise, halvenemise ja muutuste eest, mis kaasnevad asja lepingujärgse kasutamisega. Omal kulul peab üürnik siiski kõrvaldama puudused, mida saab kõrvaldada asja harilikuks säilitamiseks vajaliku väikese koristamise või hooldamisega.

Tekkinud puuduse iseloomu hindamine on faktiküsimus, mille vastus sõltub alati konkreetsetest asjaoludest. Eelduslikult võib aga pesumasina harilikul kasutamisel tekkinud puudust pidada siiski puuduseks, mida üürnik ei pea omal kulul kõrvaldama ning mille kõrvaldamist võib ta nõuda üürileandjalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles