Miks lähevad nutitelefonide ekraanid nii kergesti katki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni ekraan on väga õhuke ja purunemisaldis.
Nutitelefoni ekraan on väga õhuke ja purunemisaldis. Foto: Mart Nöps

Tartus nutitelefone remontiva Mart Nöpsi sõnul lähevad paljude nutitelefonide  ekraanid kergesti katki, kuna on vaid ühe millimeetri paksused ning ei talu seetõttu väiksematki paindumist.

«Mida uuem ja kergem nutitelefon on, seda õhem on selle ekraan. Eks kusagilt tuleb ju kokku hoida,» rääkis mobiiltelefone remontiva Germandia Telefonipoe juhataja Mart Nöps. Asjatundja sõnul pole võimalik täpselt öelda, milliste telefonidega esineb rohkem probleeme.  «Mida suurem on ekraan, seda õhem see on ja siis läheb see väiksemagi painde puhul katki,» tõdes ta.

Samas võib tema sõnul olla juhuseid, kus telefon saab viga ka 20 cm kõrguselt klaasvati sisse kukkudes, aga teisel kukub telefon meetri kõrguselt betoonile ning midagi ei juhtu. «Aga meil käib iga päev mõni nukker vanem, et ostis lapsele paari nädala eest telefoni ja nüüd on see katki,» rääkis Nöps.

Mõnel telefonil on ekraan ja klaas eraldi ning siis on selle välja vahetamine odavam. «Mõnel on see mooduliga koos, nagu need Super AMOLED ekraanid uuematel Samsungidel, ja siis tuleb nagu teleka kineskoopi vahetada. Vaja on välja  vahetada terve esipool, LCD, puutetundlik klaas, alumised nupud, raam,  fleksikaablid, laadimispesad, mikrofonid ja siis ta maksabki pool telefonihinda,» rääkis Nöps.

Ta lisas, et samas pole uue mudeli müüki tulles kunagi teada, kas klaasi saab eraldi vahetada või mitte. «Kui Nokia Lumia 820 välja tuli, siis mõtlesime, et see on ka ühes tükis, aga tuleb välja, et seal saab klaasi eraldi vahetada,» tõi ta näite.  Originaalklaasi või ekraani vahetus kõige odavamal mudelil läheb koos töörahaga maksma u 40 eurot, aga kui on vaja vahetada LCD moodul, siis võib selle hind küündida 200 euroni. Tahvelarvutite puhul on see veelgi kallim.

Mehe sõnul tegi ta näitliku pildi, mis nüüd Facebookis levib, seetõttu, et ta tuttav võttis Kuutsemäele suusatama minnes oma nutitelefoni mäele kaasa. «Ma ütlesin talle, et mina jätaksin selle küll suusatama minnes autosse, kuna sel on vaid ühe mm paksune ekraan. Aga meil oli just kaks sellist telefoni remondis, siis tegin pildi,» rääkis Nöps.

Asjatundja kinnitusel on ekraani purunemine kõige sagedasem probleem, millega nende poole pöördutakse. Tema soovitab nutitelefoni omanikel kindlasti kasutada kaitsekilet. «Kui kirjutatakse, et on kriimustamiskindel klaas, siis kindlasti ei ole see kriimustamiskindlaim klaas, kui rääkida Gorilla või Gorilla2 klaasidest,» rõhutas ta. Nöpsi sõnul on need küll kaks kõige tugavamat klaasi, aga need ei ole põrumis- ega purunemiskindlad ning väändumist need ka ei talu.

«Ostke kaitsekile peale, see ei võta lööke ära, aga kaitseb kriimude eest,» soovitas ta. Asjatundja sõnul seda üldiselt ei tehta ning paljud tootjad seda ka ei paku. «Muidu läheb nii, et tahaks uut klaasi, sest ei näe hästi läbi, aga kui klaasi eraldi vahetada ei saa, siis läheb kogu LCD vahetus maksma 170 eurot, mitte viis nagu oleks maksnud kaitsekile,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles