1999. aastal ostetud hamburger näeb välja kui värske

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburgerid ei lagune ka aastate möödudes.
Hamburgerid ei lagune ka aastate möödudes. Foto: SCANPIX

Ameerikas Utah osariigis elav David Whipple ostis 1999. aastal hamburgeri, mis tänapäeval näeb laias laastus  hea välja.

«Marineeritud kurk oli lagunenud, aga saiake näeb uskumatu välja, kuigi on kõva nagu kivi. Hamburger näeb hea välja, seal ei ole hallitust, seeni ega midagi,» rääkis mees kohalikule portaalile St.GeorgeUtah.com.

Mees ostis selle hamburgeri kohalikust kiirsöögikohast 7. juulil 1999 ning toona maksis see 79 senti. Whipple tahtis tuttavatele näidata, kuidas ensüümid toidule mõjuvad ning kandis seda u kuu aega endaga kaasas. «Elus toit sisaldab ensüüme, mis lagundavad seda ja võiks arvata, et ka hamburger laguneb, aga tegelikult nii ei juhtu,» rääkis mees.

Originaalpakendis hamburger ununes seejärel suveks auto pagasiruumis olnud mantli taskusse ning rändas seejärel koos mantliga riidekappi. Viis aastat hiljem leidis selle pere üks seitsmest lapsest ning avas pakendi. Pere oli hämmingus, avastades, et hamburger oli sama heas seisukorras kui ostmise ajal.

 Kaheksa aasta pärast otsustas üks peretütardest selle eBays oksjonile panna ning pakkumised kasvasid 2000 dollarini, aga siis  pakkumine võeti maha ja pere otsustas hamburgeri alles jätta. Aastate lisandudes kasvas ka hamburgeri kuulsus ning pere sõnul on nad seda käinud näitamas koolides, tervisliku toitumise konverentsidel, aga nad on saanud ka mõned kõned näljastelt hamburgerisõpradelt. Muuhulgas pakkus üks Washingtoni raadiojaam neile tuhandeid dollareid selle eest ning see plaaniti avalikul üritusel ära süüa. Seaduslike probleemide ning võimaliku terviseohu tõttu ei saanud sellest asja. Eelmisel nädalal näidati maailma vanimaks hamburgeriks tituleeritud saiakest CBS tervisesaates «The Doctors».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles