Eestis tehakse pankade kaudu keskmiselt 1,2 miljonit internetiostu kuus

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart
Pangakaart Foto: Liis Treimann

Eesti Panga statistika järgi tehti möödunud 11 kuu jooksul Eesti pankade kaudu kuus keskmiselt 1,2 miljonit internetiostu kogukäibega 54 miljonit eurot.

Neli viiendikku nendest ostudest kogukäibega 40 miljonit eurot moodustasid pangalingi kaudu tehtud Eesti-sisesed maksed. Ühe makse suurus oli keskmiselt 42 eurot. Krediitkaardiga tasuti internetis pigem teistest riikidest tellitud kaupade ja teenuste eest. Krediitkaardiga maksti keskmiselt 235 tuhat korda kuus kogukäibega 15 miljonit eurot. Eesti-siseseid makseid oli nendest vaid kümnendik. Krediitkaardimakse keskmine suurus oli 64 eurot.

Eesti Pank rõhutab, et internetikaubanduse järjest populaarsemaks muutumise taustal tuleb siiski silmas pidada, et ostude eest tasumiseks pakuvad makselahendusi nii selleks litsentseeritud makseteenusepakkujad kui ka ettevõtteid, kel vastavat litsentsi pole. Litsentsi omavate ettevõtete üle teostab Eestis järelevalvet finantsinspektsioon, kelle kodulehelt on võimalik kontrollida, kas makselahendust pakkuv ettevõte omab tegevusluba.

Kui tarbija kasutab makselahendusi, mida pakuvad järelevalve all mitteolevad ettevõtted, võtab ta võimalikud riskid enda kanda. Euroopa Komisjoni uuringu kohaselt on vaid harvadel juhtudel internetikaubanduse kasutajate probleemiks isikuandmete, pangakaardi andmete või internetipanga paroolide kuritarvitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles