Külmutatud marjade hepatiidipuhang Rootsis laieneb

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmutatud marjad.
Külmutatud marjad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rootsi tervishoiuametnikud teatasid, et riigis on avastatud 12 uut A-hepatiidi juhtumit, mis on tõenäoliselt levinud Taanis avastatud viirust kandvate külmutatud marjade kaudu.

Alates detsembrikuust on Rootsis teatatud 56st A-hepatiidi ehk kollatõve juhtumist – see on üle kümne korra rohkem kui tavapärane hepatiiti haigestumise arv samal perioodil, kirjutab The Local.

Praegu on Rootsis kaheksa juhtumi puhul kinnitatud, et tegemist on sama tüvega viirusega, mille puhang Taanis külmutatud marjadest alguse sai. Taani tervishoiuametnikud usuvad, et 12 juhtumit on veel külmutatud marjadega seotud.

«Me arvame, et nakkuse allikaks on ühe tootja suur partii külmutatud marju, mis on levinud kogu Põhjamaade regioonis,» ütles Rootsi Riikliku Toiduameti Livsmedelsverketi pressiesindaja Mats Lindblad TT uudisteagentuurile.

Ta nentis, et täpse haigust kandva partii selgitamine on nagu nõela heinakuhjast otsimine. «Haiguse edasi kandumiseks piisab sellest, et tootes on väga väike osa viirust,» tõdes Lindblad.

Möödunud nädalal hoiatas terviseamet rootslasi, et nad peaksid külmutatud marju enne söömist kuumutama, et välistada infektsiooni risk. Inimesi on samuti hoiatatud Taanis ja Soomes.

Rootsi nakkushaiguste tõrje instituut Smittskyddsinstitutet (SMI) soovitab Rootsist ostetud külmutatud marju süüa ettevaatlikult. «Kui sa kuumutad marju vähemalt ühe minuti, siis nakkus sureb ja kaob,» ütles SMI epidemioloog Margareta Löfdahl.

Siiski ei ole Rootsi tarbijatele öeldud, et nad peaksid eemale hoidma teatud kindlast marjasordist või tootest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles