Autot müües võib ilma jääda liikluskindlustuse ettemaksust

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg Raadi lennuväljal.
Autoturg Raadi lennuväljal. Foto: Margus Ansu

Seadus näeb ette, et kui liikluskindlustus katkestatakse pärast auto vormistamist uue omaniku nimele, siis kannab kindlustusfirma lepingu lõpetamisel raha tagasi hoopis uuele omanikule.

Tarbija24 lugeja Toivo müüs hiljuti maha oma auto. «Vormistasin auto ARKis uuele omanikule, saatsin kindlustusfirmale teate, et lõpetada minu kindlustusleping ja kanda mulle raha tagasi. Sain kindlustusest vastu teate, et nad kannavad raha uuele omanikule. Minu küsimus oli, kuidas nemad saavad minu raha kanda, kuhu nad iganes soovivad?» oli Toivo imestunud.

Leping oli tal sõlmitud If kindlustusega. «Nad ütlesid, et pidi olema mingi seadus, et liikluskindlustus tuleb lõpetada enne kui auto on müüdud. Ma ei saa seda ju enne lõpetada, ma pean autoga ARKi sõitma,»oli Toivo nõutu. Tema sõnul maksab aastane kindlustus päris palju ja kui selline seadus olemas on, siis võiksid ka teised sellest teadlikud olla.

Oma raha saamiseks vaja uue omaniku nõusolekut

«Sõidukiomanik (müüja) peaks kindlustusseltsi pöörduma enne sõiduki müüki ja laskma kehtiva poliisi lõpetada,» kinnitas If kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss. «Seda saab teha ka tuleviku kuupäevaga, nii et poliis jääb veel näiteks mõneks päevaks kehtima. Nii saab uus omanik kuni sõiduki ümberregistreerimiseni liigelda,» lisas Porss.

Peale sõiduki müüki saab aga kehtivat poliisi lõpetada ainult uus omanik. «Liikluskindlustuse seaduse järgi läheb liikluskindlustuse leping ja tasutud kindlustusmakse üle uuele omanikule,» ütles Porss. Senisele omanikule saab ettemakstud kindlustusmakset tagastada ainult uue omaniku nõusolekul. Uus omanik saab samuti taotleda poliisi lõpetamist ja raha kandmist endise omaniku kontole.

Toivo kinnitusel on tema auto ostnud inimene aumees ning lubas Toivole kindlustusraha tagasi maksta, kuid Toivo kinnitusel ei pruugi kõigil nii hästi minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles