Tallinnas ja Viljandis müüdi laste tervisele ohtlikke nukke

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikke aineid sisaldav nukk.
Ohtlikke aineid sisaldav nukk. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseameti inspektorid leidsid järelevalve käigus kauplustest kaks mänguasja, mis sisaldasid lastele ohtlikke aineid.

Terviseameti teatel leidus ftalaate Anderleen OÜ Mulgi Paradiisi kaupluses  müügil olnud nukus ja OG Elektra AS-i Grossi toidukaupade keti Kotka poes müügil olnud nukukomplektis Modern Girls.

Tooteid testis terviseamet, kelle otsuse põhjal ei vasta kumbki nukk nõuetele. Ftalaate kasutatakse peamiselt plastikust toodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Viljandis asuvas Mulgi Paradiisis müügil olnud nukk sisaldas ftalaate piirmäärast 313 korda rohkem, Tallinnas Kotka poes müügil olnud nukukomplekt Modern girls aga lubatust 385 korda rohkem.

Tarbijakaitseamet alustas menetlust nii Anderleeni kui ka OG Elektra suhtes. Ettevõtted teatasid, et on nukkude müügi lõpetanud. Müügilt kõrvaldatud nukud hävitatakse ja juba müüdud tooted ostetakse tagasi. Tarbijakaitseamet testis kokku kolm mänguasja.

Kuidas käitutakse, kui müügilt avastatakse ohtlik mänguasi?

  • Kahtlust äratavad tooted võtab tarbijakaitseamet või terviseamet testimiseks
  • Testid tehakse erinevates laborites ning testides uuritakse toote vastavust kehtestatud nõuetele
  • Testis põrunud ja ohtlikuks osutunud toote korral on kauplusel kohustus müük peatada ja juba müüdud tooted tagasi kutsuda
  • Tagasikutsumisest tuleb tarbijaid teavitada müügikohas ning ka laiemalt, näiteks meedia vahendusel
  • Kauplusel tuleb ohtliku toote tagastanud tarbijatele raha tagasi maksta. Maksettõendavat dokumenti tarbijalt nõuda ei tohi
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles