Neli asja, millele mõelda enne auto ostmist

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alati leidub neid inimesi, kelle jaoks on oluline omada just viimast müügile tulnud automudelit.
Alati leidub neid inimesi, kelle jaoks on oluline omada just viimast müügile tulnud automudelit. Foto: SCANPIX

Talv on läbi ning kätte on jõudnud autoostmise hooaeg. Kevad ja suvi on automüüjate jaoks kõige kiirem aeg. Ajakiri Forbes soovitab aga enne auto ostmist tähelepanu pöörata neljale asjale.

Loomulikult tuleb esmajoones mõelda sellele, kui kallist autot endale lubada saab. Õnnelikud on need, kes ei pea ostes pingsalt hinnasilti vaatama, kuid vähem õnnelikud peavad koostama eelarve. Keskmine auto on umbes 11 aastat vana ning maksab Wall Street Journali andmetel veidi üle 3700 euro, mis teeb kuumakseks 54 eurot. Mida kallim auto, seda suurem kuumakse. Liisimine on üks võimalus selle vältimiseks.

Teiseks tuleks mõelda, kui kaua ollakse valmis maksma. Keskmise autolaenu tagasimakse aeg on Experian Information Solutionsi andmetel 65 kuud. See tähendab, et praegu auto ostes saab võlast vabaks eeldatavasti 2018. aastal. Antakse aga ka 97 kuu pikkuse tagasimaksega laene, mis tähendab, et võlad ulatuvad isegi järgmisesse aastakümnesse. Kui ei ole soovi  järgmiste presidendivalimisteni võlgades vaevelda, peaks sissemakse olema selle võrra suurem.

Tuleb arvestada, kui  palju autot kasutatakse. Autoga sõitmist hakatakse üha enam vähendama ning populaarsust kogub ühistransport ja jalgrattaga liiklemine, suvisel ajal kasutatakse palju rohkem ka kondimootorit. Kui palju on su liikumis- ja liiklemisharjumused viimaste aastate jooksul muutunud? Kas see mõjutaks sinu autokasutamist? Kas sul on lapsed, keda on vaja autoga vedada? Väljaanne soovitab ostu planeerides olla võimalikult realistlik, kuna ei ole mõtet osta endale kallist autot garaaži seisma või sagedaseks kasutamiseks odavat autot, mis kiiresti otsad annab.

Mõelda tuleb ka sellele, miks tahetakse autot osta. Ei ole üllatus, et automüük suureneb just suviti. Samamoodi leidub inimesi, kes tahavad alati omada viimast mudelit kohe, kui see jõuab autosalongi. Ometi on ootamine alati olnud vähemalt hinna mõttes hea strateegia.

Kas sul läheb kabrioletti päriselt vaja või tuleb see sügise saabudes kasutult garaaži parkida? Võib-olla on praeguse auto pidamine kasulikum vähemalt seni, kuni see veel sõidab? Ole enda vastu aus. Kui sa saad endale emotsioonide ajel tehtud ostu lubada, siis on hästi, kui mitte, siis ei tee ootamine paha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles