Löökaugus auto lõhkunud inimene jäi hüvitisest ilma märgi «Ebatasane tee» tõttu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebatasane tee.
Ebatasane tee. Foto: Lugeja foto

Tarbija24 lugeja Olga kinnitab, et lõhkus Tallinnas Kolde puiestee ja Sõle tänava ristmikul löökaugus auto esivedrustuse, kuid kommunaalamet kahjusid ei hüvita, sest teelõigu juures oli liiklusmärk «Ebatasane tee». Ameti sõnul on märgi paigaldamisega kasutusele võetud kõik võimalikud abinõud.

Tallinlanna Olga sõitis märtsi algusel Kolde puiestee ja Sõle tänava ristmikul löökauku, misjärel kuulis ta auto esiosas kõva kriginat. Olga kutsus kohale politsei, kes tegi pilte ja koostas protokolli. 4. märtsil viis ta auto hooldusesse, kus tema sõnul selgus, et välja tuleb vahetada vasaku külje õõtshoovad. Kahjustada said ka stabilisaatorivarda otsad ja kaasnes rattalaagrite vahetus. Kogu remont läks maksma 681,19 eurot.

«Tegin avalduse kommunaalametile palvega hüvitada minu auto remont,» rääkis Olga, kes sai aprilli lõpus vastuseks, et kahju ei kuulu hüvitamisele, kuna antud kohale oli paigaldatud märk «Ebatasane tee». Vastuses oli viide liiklusseadusele, mille järgi peab juht kohaldama sõiduki kiirust vastavalt tee oludele.

Linn: märgi paigaldamisega võtsime kasutusele kõik abinõud

«Hoiatav liiklusmärk annab selgelt märku sellest, et tee on ebatasane, teel võib olla löökauke ning teekatte lõhenemist. Märgi paigaldamisega on teeomaniku poolt tarvitusele võetud kõik abinõud liiklejatele kahju tekkimise vältimiseks,» vastas kommunaalamet.

Otsusega ei ole Olga nõus, kuna teeseadus ütleb, et teel peab olema võimalik ohutult liigelda ning tee peab vastama kehtestatud õigusaktidega sätestatud nõuetele. Seega, löökaugu ette asetatud liiklusmärk ei tohiks ka vabastada teeomanikku kohustusest hüvitada tee ebarahuldavast seisundist tekkinud kahju. Tee ei ole hoolimata märgitusest liiklejale ju siiski ohutu.

«Augud Sõle/Kolde puiesteel olid mõnes kohas tee keskel ja selleks, et välistada aukudesse sõitmist on vaja vahetada rida või sõita vastassunavööndisse, millega võin ohustada teisi liiklejaid. Selline manööverdamine tee peal ei ole mitte ainult ohtlik, vaid ka keelatud. Olen sunnitud jääma oma sõidureale, ning lootma, et auto jääb terveks,» rääkis Olga, kes enda sõnul ka vähendas kiirust, kuna soovis teelõigul sooritada vasakpööret.

«Minu kiirus ei saanud olla ristmikule lähenedes suurem kui 25-30 km/h,» arvas ta.

Olga ei tea, kas pöörduda otsuse pärast kohtusse või mitte. Kommunaalameti juhataja asetiätja Tarmo Sulg ütles, et ei pea vajalikuks otsust täpsemalt kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles